Sosyal Medya

Güncel

Kolombiya'dan 'FARC' için referandum kararı

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, FARC'la gelecek ay imzalanması öngörülen barış anlaşmasını referanduma sunma kararı aldı.



Sputnik'te yer alan habere göre: Kolombiya Devlet BaÅŸkanı Santos, FARC'la gelecek ay imzalanması öngörülen barış anlaÅŸmasını referanduma sunma kararı aldı. Hükümete seslenen FARC ise siyasi yüzeysellik yüzünden anlaÅŸmanın tehlikeye atılmaması çaÄŸrısı yaptı.

Kolombiya hükümetiyle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanması planlanan barış görüşmesi için belirlenen son tarih olan 23 Mart'a yaklaşılırken, hükümetten Küba arabuluculuÄŸundaki barış görüşmelerini sekteye uÄŸratabilecek bir açıklama geldi. Devlet BaÅŸkanı Juan Manuel Santos, imzalanacak barış anlaÅŸmasını referanduma sunacağını söyledi. Santos, dün Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Küba'nın baÅŸkenti Havana'da imzalanan anlaÅŸmayı halkın onayına sunacağım. FARC'ın hoÅŸuna gitsin ya da gitmesin” ifadelerini kullandı. 

'REFERANDUMA KARARLAR SUNULUR, ANLAŞMALAR DEĞİL'

Öte yandan FARC'ın müzakere heyetinin başındaki Ivan Marquez, hükümete açık mektup yazıp anlaÅŸmanın referanduma sunulması planına karşı çıktı. Mektubu Havana'da basın mensuplarının karşısında okuyan Marquez, “Diyalog masasının tarafları olan bizler, nihai anlaÅŸmaların tasdik sistemini belirleyecek olan yetkili kiÅŸileriz” dedi.

Kanunlara göre hükümet kararlarının referanduma sunulabileceÄŸi ama taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda imzalanan anlaÅŸmalar için böyle bir durumun geçerli olmadığını vurgulayan Marquez, Havana'da üzerinde uzlaşılan ÅŸeyin hükümet kararlarıyla karıştırılmamasını istedi. 

Nihai anlaÅŸmanın Kolombiya'ya özen özveriyle inÅŸa edilen barışı getireceÄŸini hatırlatan Marquez, “AnlaÅŸma siyasi yüzeysellikle tehlikeye atılmamalıdır” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.