Sosyal Medya

Güncel

Kanada koalisyon güçlerinden uçaklarını çekiyor

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, IŞİD’e karşı kurulan koalisyondaki savaş uçaklarını geri çekeceklerini bildirdi.



BaÅŸkent Ottawa’da basın toplantısı düzenleyen BaÅŸbakan Trudeau,  koalisyonda hava bombardımanına katılan 6 CF-18 savaÅŸ uçağının bu görevinin 22  Åžubat’ta sona ereceÄŸini söyledi.
 
Hava yakıt ikmal ve gözetim uçaklarının bölgede koalisyon birliklerine  yardımda bulunmaya devam edeceÄŸini, halen KuzeyIrak’taki PeÅŸmerge ve Irak  askerlerine eÄŸitim veren 69 Kanadalı askeri personelin sayısının da 230’a  Ã§Ä±karılacağını belirten Trudeau, bölgeye insani yardımlara ağırlık vereceklerini  ifade etti.
 
Önümüzdeki 3 yıl boyunca bölgeye toplam 840 milyon dolar tutarında  insani yardımda bulunacaklarını vurgulayan Kanada BaÅŸbakanı Trudeau, Ãœrdün ve  Lübnan’da sayıları artan mülteciler için yerel kapasiteyi artırmak üzere 3 yıllık  dönemde 270 milyon dolarlık inÅŸaat desteÄŸi vereceklerini bildirdi. Ãœlkesinin  bölgedeki diplomatik varlığını artıracaklarını anlatan Justin Trudeau, ÅŸunları  söyledi:
 
‘’Biz seçmenimize bir söz verdik. Bu sözümüzü tutmak durumundayız.  Bölgede IŞİD tarafından terörize edilmiÅŸ insanların bizim intikamımıza deÄŸil,  yardımımıza ihtiyacı var. Bizim koalisyondaki her iÅŸi yapmamız beklenemez. Biz,  bölgede doÄŸru ÅŸeyleri yapmak ve doÄŸru ÅŸeylerin yapılmasına yardım etmek  istiyoruz. Düşmanlarımız bize ne yapmak istiyor? Onlar bizi kinle şımartıp,  korkuya teslim olmamızı ve nefreti yükseltmemizi istiyorlar. Biz bunu  yapmayacağız.’’
 
‘’Kanada, cani katiller sürüsü tarafından yönetilen terörist gruptan  Ã§ok ama çok daha güçlüdür’’ diyen BaÅŸbakan Trudeau, bunun kendileri için en doÄŸru  yaklaşım olduÄŸunu vurguladı.
 
Trudeau’nun basın toplantısına, DışiÅŸleri Bakanı Stephen Dion, Ulusal  Savunma Bakanı Harjit Sajjan ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Marie-Claude Bibeau  da katıldı.
 
Kanada, Harper BaÅŸbakanlığındaki Muhafazakar Parti Hükümeti zamanında,  ABD liderliÄŸindeki uluslararası koalisyona 6 CF-18 savaÅŸ jeti, bir CC-150 Polaris  hava yakıt ikmal uçağı, 2 CP-140 Aurora hava gözlem uçağı, 69 askeri eÄŸitmen, 600  askeri personel ile katılmış ve 2015 yılı Nisan ayından itibaren de IŞİD  hedeflerini bombalamaya baÅŸlamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.