Sosyal Medya

Güncel

'Suudilerin açıklaması ABD'nin başarısızlığının göstergesi'

İran, diplomatik ilişkilerin kesildiği Suudi Arabistan'ın 'Suriye'ye kara birliği göndermeye hazırız' açıklamasına ABD'den gelen desteğe sert çıktı. Destek açıklamasının ABD'nin başarısızlığını kanıtladığını vurgulayan İran Genelkurmay Başkanı Firuzabadi, 'ABD-Suudi Arabistan-İsrail şeytan üçgeninin' bölgeden elini çekmesini istedi.



Suudi Arabistan'ın Åžii din adamı Nimr el Nimr'in idamı sonrası çıkan olaylar sebebiyle diplomatik iliÅŸkileri kestiÄŸi Ä°ran, ABD’nin, IŞİD’le mücadele gerekçesiyle Suriye’ye kara birliÄŸi göndermeye hazır olduÄŸunu açıklayan Riyad'a arka çıkmasına tepki gösterdi. Genelkurmay BaÅŸkanı Hasan Firuzabadi, Washington’ın Riyad’a arka çıkmasının Batı Asya’daki ABD politikalarının hiç şüphesiz baÅŸarısız olduÄŸuna iÅŸaret ettiÄŸini söyledi. Press TV’nin haberine göre ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ı, Riyad’ı Suriye’de savaÅŸa girmeye teÅŸvik etmek ve kışkırtmakla eleÅŸtiren Firuzabadi “Bu durum, Carter’ın ÅŸu anda ne yapacağını bilmediÄŸinin bir göstergesi. ABD’nin baÅŸarısız olduÄŸu su götürmez biçimde kanıtlandı” dedi.

BOŞA KÜREK ÇEKİYORLAR'

DiÄŸer taraftan Firuzabadi Suudilerin uluslararası arenadaki daimi siyasi yenilgilerinin, teröre verdikleri desteÄŸin ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Riyad’ı zor bir duruma soktuÄŸunu vurguladı. ‘ABD, Siyonist rejim ve Suudlardan oluÅŸan ÅŸeytan üçgeninin’ Asya’nın batısı ve Kuzey Afrika’da huzursuzluk çıkardığını vurgulayan Firuzabadi, bu üçlünün boÅŸa kürek çektiÄŸini ve hiç yol alamadığının altını çizdi.

'BAŞKA SEÇENEKLERİ YOK'

Müslüman ülkelere barış gelmesinin tek yolunun ABD ve müttefiklerinin bölge uluslarının içiÅŸlerine karışmasını önlemek olduÄŸunu belirten Firuzabadi, “Suudiler ve ABD’nin saldırganlık, kan dökme ve bölge ülkelerine boÅŸ tehditler savurmaktan vazgeçmekten baÅŸka seçeneÄŸi yok. Bölgesel barış ve istikrarın yeniden saÄŸlanması adına tutumlarını deÄŸiÅŸtirmeliler” ifadelerini kullandı.

NE OLMUÅžTU?

Suudi Arabistan’ın yanı sıra BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) de IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon çerçevesinde Suriye’ye kara askeri konuÅŸlandırmaya hazır olduÄŸunu açıklamıştı. Bahreyn DışiÅŸleri Bakanı Halid bin Ahmed El Halife ise benzer yönde karar aldıklarına dair haberleri yalanlamıştı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Suriye'ye, hükümetin onayı olmadan yapılabilecek herhangi bir harekat saldırgan bir eylem olacaktır. Ülkemize girmeye kalkanların tabutlar içinde geri dönmesine üzülürüz" demişti.

ABD, BAE'NÄ°N DE ARKASINDA

Bu arada ABD, BAE’nin açıklamasını da memnuniyetle karşıladı. DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında,  “BAE kara güçlerine destek vereceÄŸini söyledi. Bu konu, Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil el Cubeyr ile yaptığımız son iki görüşmede ele alınmamıştı. Bu durumu memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Kirby, “Fakat hala ne düşündüklerini daha iyi anlamalıyız ve bunun koalisyonun ihtiyaçları ve çabalarıyla uyuÅŸtuÄŸuna emin olmalıyız” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.