Sosyal Medya

Coğrafyamız

KDP'den acil 'ihtiyacımız var' çağrısı

Kürdistan Demokrat Partisi'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Hawrami, IŞİD ile mücadele konusunda para yardımı çağrısında bulundu...



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesut Barzani'nin Genel Başkan olduğu Kürdistan Demokrat Partisi, Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlar için 300 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani'nin genel baÅŸkanı olduÄŸuKürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) dışiliÅŸkiler sorumlusu Hemin Hawrami, IŞİD ile mücadelelerini sürdürebilmeleri için ABD'den 300 milyon dolarlık acil yardım fonuna ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Hawrami, Washington Yakın DoÄŸu AraÅŸtırmaları Enstitüsü'nde Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin geleceÄŸine iliÅŸkin online panele katıldı. 

IŞİD'e karşı verilen mücadele hakkında bilgiler sunan Hawrami, ekonomik zorluklara rağmen örgüte karşı savaşlarını sürdürdüklerini anlattı.

''Peşmerge güçlerinin temizlediği alanlarda IŞİD tek bir metrekareyi dahi geri alamadı'' diyen Hawrami, Peşmerge'yi ''örgütü yenilgiye uğratabileceğini kanıtlayan sahadaki fonksiyonel tek unsur'' olarak tanımladı.

Hawrami, petrol fiyatlarının düşmesiyle mali açıdan sıkıntı çektiklerine vurgu yaparak, yönetimin geçen eylül ayından beri güvenlik güçlerinin maaÅŸlarını ödemekte zorluklar yaÅŸadığını aktardı. Kısa sürede kendilerine yardım edilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Hawrami, “Bölgenin güvenliÄŸini temin eden PeÅŸmerge güçlerinin IŞİD'e karşı savaşı sürdürebilmesi için ABD'den 300 milyon dolarlık acil yardım fonuna ihtiyacımız var. Bu para PeÅŸmerge'nin maaÅŸlarının yanı sıra IŞİD'le mücadelede lojistik ve ulaşım giderleri için gerekli” diye konuÅŸtu.

Hawrami, ÅŸu aÅŸamada PeÅŸmerge'nin yemek ve savaÅŸ alanında ihtiyaç duyulan kış giysilerinin de aralarında bulunduÄŸu birçok temel gereksinimlerini gidermekten uzakta bulunduklarını dile getirdi. 

Bağımsızlık tartışmalarına da değinen Hawrami, bu yılın ikinci yarısında Irak hükümetinden ayrılmalarını isteyip istemediklerini gösterecek referandumun gerçekleşeceğini bildirdi.

Hawrami, “Irak'ta diktatörlük ve federalizm baÅŸarısızlığa uÄŸradı. Bu nedenle yeni bir formül geliÅŸtirmeliyiz. Bu yeni formül BaÄŸdat ile konuÅŸarak, müzakere edilerek barışçıl yollara dayanmalıdır çünkü BaÄŸdat ile birçok ortak noktamız bulunuyor” diye konuÅŸtu. 

Referandumun nasıl yapılacağına dair ÅŸu aÅŸamada çalışmaların sürdürüldüğünü ancak halkın bir bölümünün hala IŞİD'in kontrolünde bulunan alanlarda yaÅŸamalarından dolayı bu yerlerde oylamanın nasıl olacağının belirsizliÄŸini koruduÄŸunu kaydetti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.