Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den Kuzey Kore'ye kınama

Türk Dışişleri, uzun menzilli füze fırlatan Kuzey Kore'yi uluslararası yükümlülüklerine uymadığı için yazılı bir açıklamayla kınadı.



DışiÅŸleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin 7 Åžubat’ta fırlattığı uzun menzilli füzeye iliÅŸkin bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, "Uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak uzun menzilli roket fırlatmasını ÅŸiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore'nin bu adımı, 6 Ocak tarihinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi dördüncü nükleer deneme de dikkate alındığında, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarı hiçe sayma niteliÄŸindedir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasının tam metni şöyle:

"Kuzey Kore'nin 7 Åžubat 2016 tarihinde uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak uzun menzilli roket fırlatmasını ÅŸiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore’nin bu adımı, 6 Ocak tarihinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi dördüncü nükleer deneme de dikkate alındığında, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarı hiçe sayma niteliÄŸindedir.

Kuzey Kore’nin bütün uluslararası uyarılara raÄŸmen attığı bu sorumsuz adımın bölgesel barış ve istikrara muhtemel olumsuz yansımalarından derin kaygı duymaktayız. Kuzey Kore’yi vakit geçirmeksizin ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarından kaynaklanan yükümlülüklerine tümüyle uymaya çağırıyoruz.

Türkiye ayrıca, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasına önem atfetmekte, bu amaçla Altılı Görüşmeler’in bir an önce yeniden baÅŸlatılmasını teÅŸvik etmektedir."

'ABD'ye ulaÅŸabilir'

ABD Strateji Komutanlığı, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını duyurdu. ABD yönetimi Pyongyang’ın hamlesini 'güçlü ÅŸekilde' kınadı. Pyongyang yönetimi ise uydu fırlattıklarını söyleyerek, "Uyduyu taşıyan roket, 10 bin kilometre menzile sahip. ABD'ye ulaÅŸacak yeterlilikte" açıklamasını yaptı.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.