Sosyal Medya

Güncel

'Nobel Barış Ödülü'nü Kilis alsın'

AK Parti'li Ayhan Sefer Üstün Nobel Komitesi'ne dilekçe yazarak, Nobel Barış Ödülü'nü on binlerce Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Kilis ilinin almasını önerdi.



AK Parti Ä°nsan Haklarından Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Ãœstün'ün Nobel Komitesi'ne yazdığı dilekçedeki ifadeler şöyle:

"SaygıdeÄŸer Komiteye, hem Ulusal Meclis'te Ä°nsan Hakları Komisyonu BaÅŸkanıyken, hem de partimin Genel BaÅŸkan Yardımcısı olarak bizzat sığınmacılarla ilgilenmiÅŸ biri olarak; Nobel Barış Ödülü için Türkiye’nin 2011 yılından bu yana Suriye’deki iç savaşın sonuçlarına baÄŸlı olarak sergilediÄŸi performansın içinde bir örnek ÅŸehri önermek istiyorum. Türkiye 2011 yılından bu yana 2,4 milyonu aÅŸkın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapmaktadır. Bu nüfusun %10’u sığınmacı ÅŸehirlerinde, %90’ı ise ÅŸehirlerde yaÅŸamlarını sürdürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Suriyeli sığınmacılar konusunda ÅŸimdiye deÄŸin 8 milyar dolara yakın insani yardım temelli harcamada bulunmuÅŸtur. Hükümetimiz, savaÅŸ gibi insan haklarını tamamen askıya alan durumlarda üst düzey bir hassasiyet göstermektedir.

BaÅŸtan beri ‘açık kapı’ politikası istikrarla devam ettirilmektedir. Ãœlkemizin vatandaÅŸları da bu konuda hükümetimizle ortak bir duyarlığı taşımaktadırlar. Örnek ve öneri olarak sunacağım, Kilis ili, Türkiye’nin güneyinde, Suriye’ye sınır bir ÅŸehrimizdir. Kilis ÅŸehri nüfusu 129.000’dir ve neredeyse kendi kadar, 120.000 Suriyeli sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapmaktadır. Bu dünyada eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir dayanışma ve yardımlaÅŸma vakası olarak tüm dünyaya örnek alınmalıdır. Akdeniz’de her gün mültecilerin yaÅŸadığı dramla ve geçtiÄŸimiz aylarda Aylan Kurdi isimli çocuÄŸun kıyıya vurmuÅŸ cesediyle sarsılan dünya kamuoyu, Kilis’te yaÅŸanan barış ve misafirperverlik olgusuna ÅŸahit olmalıdır. Dünya barışı için tarihin bu anında, sivil halkın, kendi mislinde bir kitleye kucak açması bizce en büyük ve etkileyici vakadır.

SaygıdeÄŸer Komite lütfen düşünün! 2,5 milyon nüfusa yaklaÅŸan Paris ÅŸehir merkezine, 2,5 milyon savaÅŸtan kaçan sığınmacının misafir olduÄŸunda neler yaÅŸanırdı? Ya da 3 milyonu aÅŸkın nüfusuyla Londra ÅŸehir merkezine, 3 milyon savaÅŸ ya da  doÄŸal afetten kaçan insan gelse, sığınsa, Ä°ngilizler ne düşünürdü, ne yaparlardı? Ya da sizler düşünün SaygıdeÄŸer Komite; Oslo’da 1 milyonu aÅŸkın nüfusa ek olarak 1 milyon mültecinin Oslo’ya misafir olduÄŸunu düşünün. Tahammül ve anlayış kriterleri sizce hangi noktaya gelirdi? Fakat Kilis’te beklenenden baÅŸka bir ÅŸey oldu; insanlar iÅŸlerini, evlerini, ticari piyasaları, sosyal mekanları paylaÅŸtı, paylaşıyor. Dünyada sanıyorum ki, kitlesel bir barış eylemi olarak böyle büyük bir örnek bulunmamaktadır.

Barış  düşüncesi; anlayış göstermek, misafir etmek, affetmek, bizzat kendi evinin kapısını muhtaç birine aralamak deÄŸil midir? Barış duygusu, kendine ait olanı koÅŸulsuzca paylaÅŸmak deÄŸil midir? Büyük bir barış destanı yazan Kilis halkının, dünyanın en prestijli ödülüne, Komiteniz tarafından verilen Barış Ödülü'ne lâyık olduÄŸuna bütün samimiyetimle inandığımı ifade etmek isterim.

Kilis halkının Nobel Barış Ödülü'ne lâyık olduğuna ilişkin inancım tamdır. Barış Ödülü'nün, Kilis şehrine verilmesini öneriyorum. Bu güzel örneği sergileyen insanların ödüllendirilmesi, dünyaya duyurulması, başkalarının da benimsemesinin yolunun açılması için ilgilerinize sunuyorum."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.