Sosyal Medya

Güncel

BM İranlı çocuk gelinlerden rahatsız

Birleşmiş Milletler Perşembe günü yaptığı açıklamada İran’da sayıları giderek artan çocuk gelinlerden rahatsız olduğunu belirtti.



BM Çocuk Hakları Komitesi, Ä°ran'daki çocuklar hakkında yaptığı deÄŸerlendirmede “Çocukların cinsel istismarına yol açan tüm yasal düzenlemelerin laÄŸvedilmesi” için Ä°ran'a uyarıda bulundu.

18 bağımsız üyeden oluÅŸan ve uluslar arası çocuk hakları anlaÅŸmalarının uygulanmasını izleyen Komite, Ä°ran'daki çocuk gelinlerin sayısının artmasından duydukları “ciddi endiÅŸe”yi dile getirdi. Komite “kendilerinden yaÅŸlı erkeklerle evlenmeye zorlanan kız çocuklarının çoÄŸu 10 yaÅŸ ve altında” olduÄŸunu belirterek bu çocuk gelinlerin sayısının giderek artmakta olduÄŸunu belirtti.

Çocuk yaşta yapılan evliliklerin, kız çocuklarının fiziksel ve psikolojik durumlarında ağır hasara sebep olduğunu belirten uzmanlar, Tahran'a bu uygulamayı açık bir biçimde yasaklayan ve suç kapsamına alan ulusal kanunları yürürlüğe koyma çağrısında bulundu.

Komite ayrıca ülkede yaşanan diğer rahatsız edici hususları da dile getirdi. Bunlardan biri erkek çocuklarının 15 yaşında iken suçtan sorumlu tutulmaya başlanması ancak buna karşın kızların 9 yaşından itibaren suçtan sorumlu tutulmaya başlanmasıydı.

Ä°ran'da bazı niteliksiz suçlar dolayısıyla ölüm cezası verilmekte ki bu halde çok sayıda çocuk niteliksiz suçlar yüzünden idam edilmekte. 
Komite üyelerinden Bernard Gastaud gazetecilere yaptığı açıklamada “Ä°ran'da çocuklar idam ediliyor” derken diÄŸer bir üye Benyam Mezmur bu durumun “çok endiÅŸe verici” olduÄŸunu belirtti.

Aslı mojahedin.org'ta yayınlanan haber Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiÅŸtir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.