Sosyal Medya

Güncel

Hollanda: Türkiye'yi suçlamak küstahlıktır

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sığınmacı sorunu için Avrupa'nın aksine Türkiye'nin çok şey yaptığını belirtti.



BBC'nin haberine göre, Türkiye'nin, sığınmacı sorunun çözümüne yönelik çok ÅŸey yaptığını söyleyen Hollanda BaÅŸbakanı, Avrupa'nın bugüne kadar önemli bir katkıda bulunmadığını dile getirdi. 

Rutte, Cuma günkü olaÄŸan bakanlar kurulu toplantısı sonrası, mülteci sorunu ve Türkiye'nin tutumuna iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. 

Hollanda BaÅŸbakanı, mülteci krizi konusunda AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaÅŸmanın yavaÅŸ ilerlediÄŸini yineledi. Türkiye üzerinden her gün çok sayıda insanın Yunanistan'a geçtiÄŸini anımsattı. 

Ancak bu konuda Türkiye'yi suçlayacak hiçbir ÅŸey bulunmadığını belirten Mark Rutte, Türkiye'nin savaÅŸ ve ÅŸiddetten kaçan 2 milyon 200 bin kiÅŸiye baktığının vurguladı. 

Suriye'yi, "tam bir cehennem" diye tanımlayan Rutte, Halep'teki ÅŸiddetli çatışmalar nedeniyle Türkiye'nin bakmak zorunda kalacağı Suriyeli sayısının daha da artabileceÄŸini belirtti. 

Türkiye'nin mülteciler konusunda çok ÅŸey yaptığını belirten Hollanda BaÅŸbakanı, "Dürüst olmak gerekirse, Avrupa olarak bugüne kadar çok fazla bir katkıda bulunmadık" dedi. 

Rutte açıklamasında, sığınmacıların Türkiye'de daha uzun bir süre kalacağına ve Suriye'de güvenliÄŸin saÄŸlanmasından sonra ülkelerine geri dönebileceklerine iÅŸaret etti, AB ülkelerinin de bu süreçte Türkiye'den daha fazla mülteci almalarının farkına varmaları gerektiÄŸini söyledi. 

Rutte, PerÅŸembe günü AB Dönem BaÅŸkanı sıfatıyla Londra'da BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras ile görüşmüştü. 

AB, mülteci krizinin çözümü konusunda Ankara'ya 3 milyar euro katkıda bulunma kararı almıştı. 

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, anlaÅŸmanın uygulanması koÅŸulları ve mali yardım konusunu ele almak üzere ÇarÅŸamba günü Hollanda'ya gelecek. 

Bir sonraki hafta da AB liderleri, sığınmacı krizine yönelik gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya gelecekler.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.