Sosyal Medya

Güncel

PYD savaşmayan Kürtlerden ''lüks vergisi'' alıyor

PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD, zorunlu askerlik kapsamında silah altına girmeyen kişilerden 'lüks vergisi' adı altında para alıyor.



Suriye'nin kuzeydoÄŸusundaki PYD Ã¶zel yönetimi hükümeti tarafından zorunlu askerlik yaşında olup da Avrupa'da yaÅŸayan Kürtlere dönmedikleri her yıl için 200 Dolar vergi getirildi. Bu düzenleme 'kendini savunma görevi' yasası altında geçen ay kabul edildi.

PYD, ülkedeki savaÅŸ nedeniyle evlerini terkeden kiÅŸilerin gayrimenkullerine el koyma kararı almıştı. Bölgedeki Süryanilere ve Sünni Araplara karşı sürdürülen baskı politikası da bir çok defa protesto edilmiÅŸti. 

PYD'nin Cezire kantonu Haseke bölgesinin kuzey yarısı boyunca uzanmakta. DoÄŸuda Rojava'yı oluÅŸturan 4 büyük kantondan biri ve PYD öz yönetimi ile yönetilen kuzey Suriye'deki fiilen özerk bölgelerden biri.

Zorla savaştırılan gençler Avrupa'ya kaçıyor

Geçtiğimiz Eylül'de, bir Haseke Gençlik Birliği üyesinin verdiği demece göre, bölgede yaşayan ve zorla savaştırılan yüzde 30'luk bir kesim Türkiye, Irak ve başka ülkelere kaçarak bölgeyi terk ettiler.

"Bu yeni vergi sadece Avrupa ülkelerinde oturmak için yada vatandaşlık talebinde bulunanlar içindir ve askerlikten kaçınma bir lükstür."

Bu açıklamayı SyriaDirect'ten Muhammed Abdul Sattar'a yapan isim Aras Mistou, PYD içişleri biriminin basın ofisi üyesi.

Bu konuda açıklama yapanlar, 'bu vergiler Rojava'nın ÅŸehirlerinde yaÅŸayan vatandaÅŸlarımızı korumak için çok önemlidir' görüşünü savunurken buna katılmayanlar ise, 'bu kararlar vatanımızı korumak için gençlerimizi geri döndürmeye cesaretlendiren kararlar olmaktan çok uzak' görüşünü savunmaktalar.

Soru: Neden ayrılanlardan vergi alıyorsunuz?

Aras Mistou: Bu sadece bir vergi deÄŸil, daha ziyade 18-30 yaÅŸ arasında olup savunma görevini yerine getirmeyenlerden (ve Avrupa'da olanlardan) alınan yıllık bir ücret. Bu grup aynı durumda oldukları sürece 40 yaşına kadar bu ücreti ödemekle yükümlüler.

Örneğin bu sorumluluğa dahil olup da Avrupa'ya giden biri 10 yıl boyunca orada kalırsa ödeyeceği ücret 2000 dolar.

Bu kural Türkiye, Irak gibi komşu ülkelere gidenleri kapsamaz.

Doğal olarak bu kural, ülkesine dönüp görevini yapmak isteyen birçok vatandaşımıza yardımcı olacak. Bunun bir lüks vergisi olduğunu düşünüyoruz çünkü, bölgeyi terk etmeyip Rojava ve Suriye'de ön saflarda savaşarak borcunu kanıyla ödeyen kardeşlerimize nazaran gidenlerin ödeyeceği ücret sadece lüks olabilir.

Soru: Cezire Kantonunda yaşayanlara bu kararın ekonomik etkileri nedir?

Aras Mistou: Biliyoruz ki Rojava'daki tüm cephelerde DAEÅž'le yoÄŸun bir savaÅŸ devam etmekte. Bu mücadelenin devam etmesi için yeni silahlara ve imkanlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla elde edilen gelirler vatandaÅŸlarımızın güvenliÄŸini tesis etmede ve devamını saÄŸlamada kullanılacak, güvenlik birinci önceliÄŸimizdir. Sonuç olarak, bu paralar tüm kanton içerisinde uygun görülen yerlerde mali ve savunma konularında harcanacak.

Soru: Bu kural Kürt olmayan vatandaşlarınızıda kapsıyor mu?

Aras Mistou: Tabiki de kapsıyor. Bu kural kanton sınırları içerisinde tüm ÅŸehirlerde yaÅŸayanları kapsamakta ve kimseye imtiyaz tanınmamaktadır.Arapları, Hristiyanları ve Rojava ÅŸehirlerinde yaÅŸayan kim varsa bu kural herkes için geçerli.

Çünkü birçok Arap ve Hristiyan ön saflarda Kürt kardeÅŸleri ile birlikte savaşırken ÅŸehit düştüler.  

Kaynak:Ä°ncanews

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.