Sosyal Medya

Güncel

16 il başkanı davacı

MHP’de muhalefet Genel Merkez’den yanıt alamayınca, muhaliflerin avukatları "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle dava açtı. Dava dilekçesine göre, 16 il başkanı davacı.



Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) 1 Kasım seçimlerinden sonra baÅŸlayan yönetim ve olaÄŸanüstü kurultay tartışması bugün mahkemeye taşındı. Muhaliflerin avukatları, "Kurultay ÇaÄŸrı Heyeti" oluÅŸturularak partinin olaÄŸanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, delegeler arasından belirlenecek 3 kiÅŸinin "Kurultay ÇaÄŸrı Heyeti"nde görevlendirilmesi talebinde bulunuldu.

Ankara Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan davanın dilekçesinde MHP Trabzon Ä°l BaÅŸkanı Muammer Demeli, Denizli Ä°l BaÅŸkanı Yasin Öztürk, Kilis Ä°l BaÅŸkanı Arif Amoca, Bilecik Ä°l BaÅŸkanı Ahmet Gürses, Kırklareli Ä°l BaÅŸkanı KürÅŸad Yamaner, Ardahan Ä°l BaÅŸkanı TaÅŸkın Polat, Bayburt Ä°l BaÅŸkanı Süleyman Burç, Elazığ Ä°l BaÅŸkanı Abdulvahap Erdem, Samsun Ä°l BaÅŸkanı Ömer Süslü, Sivas Ä°l BaÅŸkanı Ragıp Özkan, TekirdaÄŸ Ä°l BaÅŸkanı Enez Kaplan, Tokat Ä°l BaÅŸkanı Fatih Demirkol, NevÅŸehir Ä°l BaÅŸkanı Göksel Taşçı, UÅŸak Ä°l BaÅŸkanı Ali Kurt, Çorum Ä°l BaÅŸkanı Bekir Çetin ve Gümüşhane Ä°l BaÅŸkanı Ali AteÅŸ "davacı", MHP tüzel kiÅŸiliÄŸi ise "davalı" olarak gösterildi. 

Dava dilekçesinde bu isimlerin de arasında yer aldığı 543 büyük kongre delegesinin, partinin büyük kongresinin olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulundukları belirtildi. 

Talebin, olaÄŸanüstü kongrede tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸini de içerdiÄŸi aktarılan dilekçede, ancak, bu tarihe kadar olaÄŸanüstü kongrenin toplanması kararı alınmadığı gibi MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin deÄŸiÅŸik tarihlerdeki yazılı ve sözlü açıklamalarında, talebin yerine getirilmeyeceÄŸini beyan ettiÄŸi bildirildi. 

Dilekçede, "Büyük kongre delegelerine ait listenin seçim kuruluna teslimi ve kesinleşmesi sureti ile ilanı için Siyasi Partiler Kanunu'nca 15 günlük ilan süresi gerekmesine ve talepnamelerin karşı yana tesliminden itibaren 17 gün geçmiş olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmaması sebebi ile 30 günlük yasal süre içinde kongrenin yapılamayacağı açıkça anlaşılmış ve bu sebeple mahkemenize müracaat ve 3 kişilik kongre çağrı heyetinin seçilerek görevlendirilmesini talep zarureti hasıl olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Büyük Kongreyi toplantıya çağırmak üzere Aksaray Ä°l BaÅŸkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve Bursa Ãœst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in çaÄŸrı heyeti "asil üyesi", MYK Yedek Ãœyesi Turan Yaldır'ın ise "yedek üyesi" olarak belirlenmesi istenen dilekçede, ÅŸunlar kaydedildi:

"Adı geçen kongre üyeleri, parti tüzük ve programına hakim, hem parti içi geçmişleri, hem mevcut görevleri itibariyle anılan sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilecek konumdadırlar. Ayrıca söz konusu görevi yerine getirmek üzere istekleri bulunmaktadır."

Genel BaÅŸkanlık için yarışacaklarını açıklayan Meral AkÅŸener, Sinan OÄŸan ve Koray Aydın, olaÄŸanüstü kurultayda genel baÅŸkanlık seçimine izin vermeyen tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi kurultayının toplanması için 543 imza toplayarak bunları Genel Merkez’e sunmuÅŸtu. Ancak tavrını daha önce “Kurultay toplanmayacak” diye net bir dille açıklayan MHP yönetimi bu talebe resmi bir yanıt vermemiÅŸti.

Sonra ne olacak?

Konunun yargıya taşınmasından sonra mahkeme, MHP Genel Merkezi'ne tebligatta bulunacak. Sonrasında ya Genel Merkez’den yazılı olarak savunma istenmesi ya da bir duruÅŸma günü belirlenmesi bekleniyor. Muhalefet cephesinde avukatların tahmini 1 ay ile 45 gün arasında bir sürede duruÅŸma günü belirlenmesi. Kurultaya iliÅŸkin kararın ise 2 ay sonra çıkacağı tahmin ediliyor.

EÄŸer mahkeme muhalefet cephesini haklı bulur ve 3 kiÅŸilik kayyum heyeti atarsa kurultay süreci baÅŸlayacak. ÇaÄŸrı heyeti kurultay tarihini belirleyecek ve tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için olaÄŸanüstü kurultay toplanacak. Tüzük kurultayının toplanması da MHP’de Genel BaÅŸkan ve yönetim deÄŸiÅŸikliÄŸinin kesin olduÄŸu anlamına gelmiyor. EÄŸer muhalefet bu kurultayda tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi kararını çıkarabilecek sayıda delege oyu alabilirse ancak o zaman yeniden bir tarih belirlenip olaÄŸanüstü kurultaya gidilebilecek. Bu aÅŸamaya kadar ortak hareket edecek adaylar arasında yarış da bu aÅŸamada baÅŸlayacak.

Mahkeme muhalefetin kurultay talebini haklı bulmazsa Genel Merkez tarafından açıklandığı gibi Olağan Kurultay 2018 yılında yapılacak.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.