Sosyal Medya

Dünya

BM, Assange için kararını verdi

BM Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde yaşayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın başvurusunu inceleyerek Assange'ı haklı buldu.



Sputnik'te yer alan habere göre: Hakkındaki tutuklama kararı nedeniyle 2012 yılından bu yana Ekvador'un Londra BüyükelçiliÄŸi'nde yaÅŸayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın baÅŸvurusunu inceleyen BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, Assange'ı haklı buldu.

BM İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu (UNWGAD), Assange hakkındaki tutuklama kararının 'keyfi' olduğuna hükmetti: "WikiLeaks kurucusu Julian Assange, Londra'da tutuklandığı 7 Aralık 2010'dan bu yana İsveç ve Birleşik Krallık tarafından keyfi olarak tutuklanmıştır."

İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması için çağrıda bulunan Grup, Assange'ın vücut bütünlüğü ve hareket özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

'ASSANGE'A TAZMİNAT ÖDENMELİ'

İsveç ve İngiltere'nin Assange'a tazminat ödemesi gerektiğini kaydededen UNWGAD'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çalışma Grubu, Assange'ın farklı şekillerde özgürlüğünün kısıtlandığına karar verdi: Ev hapsinin ardından gelen Wandsworth hapishanesindeki tutukluluğu ve Ekvador Büyükelçiliği'nde hapsedilmesi. (Assange'ın) özgürlük ihlalinin sürekli olduğuna karar verdi. Çalışma Grubu ayrıca, Assange'ın birinci derece tutukluluk sırasında tecritte tutulması ve uzun bir tutukluluğa neden olan İsveç Savcılığı'nın soruşturması sırasında delil toplamadaki özensizlikler nedeniyle tutukluluğun keyfi olduğunu hükmetti."

'KARAR DOLAYLI AMA BAÄžLAYICI'

UNWGAD üyesi Christophe Peschoux daha önce yaptığı açıklamada, "Karar dolaylı, ancak yine de bağlayıcı" diye konuşmuştu.

'ASSANGE'IN SERBEST BIRAKILMASI AYLARI BULABÄ°LÄ°R'

Peschoux, kararın uygulanmasıyla ilgili olaraksa "Çalışma Grubu'nun kararının derhal uygulanması nadirdir, hatta uygulanması haftaları, ayları bulabilir. Hükümetlerin, kararın bildirilmesinin ardından temyize başvurmaları için iki aylık süreleri vardır ve bu başvuru da doğrudan Çalışma Grubu'na yapılır. Bu tür davalarda Çalışma Grubu'ndan daha yüksek bir otorite yoktur" demişti.


İngiltere, cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan Assange'ın 2012 yılında İsveç'e iadesine karar vermişti. İsveç'e iade edilmesi halinde ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Assange, üç yılı aşkın süredir büyükelçilik binasında yaşıyordu.

Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.