Sosyal Medya

Güncel

Başbakan Başdanışmanından Umre açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı olarak belirlenen Ömer Faruk Korkmaz Davutoğlu'nun Suudi Arabistan ziyaretini anlattı.



Türkiye Cumhuriyeti BaÅŸbakanı Ahmet DavutoÄŸlu birçok bakanı ve önemli bürokratları yanına alarak üç günlük bir Suud ziyaretinde bulundu.

Bu ziyaretin ilk iki günü Mekke ve Medine'ye ayrıldı. Üçüncü gün ise Riyad'da ileri düzey iÅŸ görüşmeleri yapıldı.

Bu görüşmelerde Suud Türkiye iliÅŸkileri güvenlik ve ekonomi alanında beklenmedik ileri bir düzeye ulaÅŸtı.

Riyad da Suud genel kurmayı Türk genel kurmayı Türk istihbaratı Suud istihbaratı Türk ve Suud'lu ekonomi bakanları çok ciddi görüşmeler yaptılar.

Suudlular'ı ilk defa Türkiye hakkında bu kadar iyimser gördüm. Åžimdi bütün bu geliÅŸmelerden rahatsız olan bazı ülkelerin olması normal. Bugunlerde bu güzel geliÅŸmeleri karalamak için bir kampanya yürütülüyor. Bu konuya bir açıklık getirmek lazım.

Kabe'yi ziyaret sırasında Kâbe'de sayın baÅŸbakanı gören umreciler tekbirler getirerek dualar ederek aşırı sevgi gösterilerinde bulundular. Burada yüksek sesli tekbirlerde sorun yok.. Ancak azda olsa birkac nezaketsiz ve bilgisiz kiÅŸi ıslık çalıyordu. Bu yanlış ve makamin yerin ÅŸerefine uymayan bir davranıştı. Ancak bu yanlışa mudahale etmek mumkun degildi . Kaldı ki bu baÅŸbakanın görevi de deÄŸildi.

Kaldı ki sayın baÅŸbakan tekbirler karşısında uzun sure sessiz kaldı. Ancak oda ciddi manevi bir havaya girmiÅŸti. Bunu yakinen yüzünde ve gözlerinde gördüm. Tekbir getiren insanlara el sallamaninda dini bir sorun oldugunu düşünmuyorum.
Öte yandan Kabe de nelerin yapılıp yapılmaması gerektiği konusunun eğitimi görevli imamların ve
rehberlerin görevidir.

Bu olayların ortasında bulunmuÅŸ birisi olarak o anda Türk usulü umre dedik ve geçtik . Bunun dönüşte politik malzeme yapılacagı aklımızdan bile geçmedi.

O anda baÅŸbakan tezahüratlara dualara sevgi seline karşı sessiz kalamazdı . Karşıdan gelen tekbirleri selamlaması kendi vatandaÅŸlarına el sallamasında bir sorun yok.

Kaldı ki Sayın başbakan baştan sona Suud hükûmetinin sağladığı bir âlim ve rehberle birlikte umresini
yaptı. Ondanda bir tepki gelmedi.

Ayrıca güvenlik kuvvetleri her ÅŸeyi takip ediyor kontrol ediyordu. Tekbirlere tezahürata Suud emniyet güçleri de müdahale etmedi.

Buradan çıkan sonuç şu :

Bu aşırı sevgi selinden rahatsız olan sadece İçerden ve dışardan yönetilen bir algı merkezleridir. Kaldı ki biz geçmiÅŸ yıllarda Ä°ranlı hacıların hacda neler yaptığını güvenlik güçleriyle nasıl karşı geldiklerini çok iyi biliyoruz.

Bu konuda Türkiye de verilen samimi tepkileri anlıyorum. Ancak bu tepkiyi verenler umrede olsalardı o atmosferde ve sevgi seli karşısında olaya daha müsamahalı bakarlardı.

Gözden kaçmaması gereken bir konu daha var. Oda ÅŸudur. Çok az kiÅŸiye açılan Kabe'yi ÅŸerif Türkiye heyetine açıldı.
Bu halk kendi ülkesinin başbakanını Kabe'nin içine girerken çıkarken görüyor. Burada etkilenmemesi beklenemezdi.

Ancak her ÅŸeye raÄŸmen orada bir kaç egitimsiz insanin ıslık çalması mazur görülemeyeceÄŸi gibi olay sade bundan ibaretmiÅŸ gibi algı oluÅŸturmakta insaflı olmasa gerek.
Rabbim unutarak veya bilmeyerek işlediğimiz hataları affetsin

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.