Sosyal Medya

Dünya

Rusya: Türkiye gözlem uçuşuna izin vermedi

Rusya ile Türkiye arasında Uluslararası Açık Hava Anlaşması kapsamında Rus uçağının Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapmasına izin verilmedi



Rusya Savunma Bakanlığı'nın anlaÅŸmaları kontrolden sorumlu Yönetim BaÅŸkanı Sergey Rızhkov, Rusya'nın Türkiye'nin açık hava sahası anlaÅŸmasını ihlal etmesine dikkatsiz ve tepkisiz kalmayacağını belirtti.

Rızhkov konuyla ilgili yaptığı açıklamada,"Türkiye Cumhuriyeti'nin Açık Hava Sahası anlaşmasını ihlal etmesine tepkisiz kalmayı düşünmüyoruz"ifadesini kullandı.

Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre Rus gözlemci grubunun 1-5 Åžubat 2016 tarihleri arasında Açık Hava Sahası AnlaÅŸması çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti üzerinde uçuÅŸ yapması planlanıyordu. Türk yetkililer Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı'nın talimatına dayanarak Türkiye'ye gelen ve planladıkları güzergahı ilan eden Rus gözlemci grubunun uçuÅŸu yapmasına izin vermediÄŸini öne sürdü.

Rızhkov, daha önce yaptığı açıklamada Uluslararası Açık Hava AnlaÅŸması çerçevesinde Rus uçağı An-30B’nin Türkiye üzerinde gözlem uçuÅŸu gerçekleÅŸeceÄŸini ve uçağın EskiÅŸehir havalimanından kalkacağını belirtmiÅŸti. Kabin içinde bulunan Türk uzmanların da uçağın belirlenen rota üzerinde uçuÅŸ yapmasını saÄŸlayacağını belirten Rızhkov, Türk yetkililerin uçuÅŸ sırasında hangi tür cihazların kullanıldığını ve anlaÅŸmaya uyulup uyulmadığını denetleyeceklerini söylemiÅŸti.

Gözlem uçuÅŸu anlaÅŸmaya dahil olan üye ülkeleri askeri faaliyetlerde daha açık ve ÅŸeffaf olmaya teÅŸvik etmek amacıyla gerçekleÅŸtiriliyor. Bu Rusya’nın 2016’da gerçekleÅŸtireceÄŸi ilk uçuÅŸ olacaktı.

Açık Hava Sahası AnlaÅŸması, Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'na üye 27 ülke tarafından 1992 yılında Finlandiya'nın baÅŸkenti Helsinki'de imzalandı. Bu anlaÅŸmanın amacı ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı ve güveni saÄŸlamlaÅŸtırmak. Açık Hava Sahası AnlaÅŸması'na katılan devletler bir birlerinin hava sahasında gözlem uçuÅŸları yapılmasına olanak saÄŸlıyor. AnlaÅŸmada 34 ülke yer alırken, Rusya bu anlaÅŸmaya 26 Mayıs 2001’de dahil oldu.

Rızhkov, uçuşun Uluslararası Açık Hava Anlaşması çerçevesinde gerçekleşeceğini ve uçağın Eskişehir havalimanından kalkacağını belirtti. Kabin içinde bulunan Türk uzmanların da uçağın belirlenen rota üzerinde uçuş yapmasını sağlayacağını belirten Rızhkov, Türk yetkililerin uçuş sırasında hangi tür cihazların kullanıldığını ve anlaşmaya uyulup uyulmadığını denetleyeceklerini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.