Sosyal Medya

Coğrafyamız

Åžeytanla ittifak!

Büyük Şeytan Amerika’ya olan düşmanlığı Büyük İskender’e kadar dayanan İran’ın şimdilerde ABD'ye bir adım daha yaklaşması kafaları karıştırdı. İran ve Amerika arasındaki yakınlaşma ile birlikte kaldırılan ambargonun perde arkası sorgulanıyor.



SETA Dış Politika Uzmanı Abdullah Yeğin, Gerçek Hayat Dergisi'ne verdiği röportajda iki ülke arasındaki köklü düşmanlığın sebeplerini ve son olarak çarpıcı bir şekilde ortaya çıkan yakınlaşmanın İran halkı üzerindeki etkisini tarihi altyapısıyla gözler önüne seriyor.

1950'lerde Musaddık'a petrolün millileÅŸtirilmesi isteÄŸi üzerine Amerikan destekli darbe yapılması, Ä°ran halkında Amerika'ya karşı bir nefretin baÅŸlamasına sebep oldu. 

Ardından Ä°mam Humeyni ile baÅŸlayan “Birinci devrimden daha büyük ikinci Devrim" ve Ä°ran-Irak savaşında Amerika'nın Irak'ı kışkırttığı düşüncesiyle bu nefret en üst seviyeye ulaÅŸtı.

Günümüzde ise ülkeler asında ambargonun kalkması Ä°ran'ın ekonomik durumunun düzelme ihtimali demek… Muhalif olan orta sınıf bu düzelmeyle birlikte geniÅŸleyecek ve durumdan rahatsız olanların sayısı da artacak. Hala yoksul kesimde Amerikan paranoyasının sürdüğünü dile getiren Abdullah YeÄŸin, Amerika düşmanlığının sürmesini isteyenlerin devlete yakın olan kiÅŸiler olduÄŸunu belirtiyor. Gençler arasında Amerikan yaÅŸam tarzına yoÄŸun bir ilgi olduÄŸunu ancak Ä°ran'ın güçlü kimliÄŸi sayesinde yaÅŸam tarzını benimsese de politik anlamda mücadelesini sürdüreceÄŸinin altını çiziyor.

SETA Dış Politika Uzmanı Abdullah Yeğin; Suriye meselesinde İran'a karşı olan sempatinin kaybedildiğini söylüyor.

AnlaÅŸma olduÄŸunda Ä°ran halkında sevincin hâkim olduÄŸunu söyleyen YeÄŸin, halkın ellerinde bayraklarla “Biz direndik ve zafer elde ettik" yaklaşımının olduÄŸunu anlatıyor. Buna karşılık dindar kesimde özellikle kültürel emperyalizm konusundaki endiÅŸeleri yerini koruyor ve giderek güçleniyor.


Abdullah YeÄŸin, Ä°ran'ın uluslararası arenada meÅŸru ve müzakere edilebilir bir aktör olmaya baÅŸladığını, Türkiye'nin ekonomik açıdan karlı çıkacağını dile getiriyor. Çünkü Ä°ran'ın batıya yapacağı enerji sevkiyatı için en ekonomik yol Türkiye… Bölgedeki bir diÄŸer sorunun mezhep deÄŸil de Ä°ran'ın hâkim olduÄŸu topraklara yeniden geri dönüş meselesi olduÄŸuna vurgu yapan YeÄŸin, Ä°ran'ın bunun için mezhep, medeniyet, silah gibi ne gerekiyorsa onu kullanmaktan çekinmediÄŸini söylüyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.