Sosyal Medya

Güncel

'Putin'in Erdoğan öfkesi Tataristan ekonomisini vurdu'

Moskova'nın yaptırım baskısının devam etmesi halinde Tataristan hükümetinin Rusya hükümetiyle işbirliğini azaltabileceği konuşuluyor.



Financial Times, Türkiye'nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Moskova'nın Ankara'ya uygulamaya başladığı yaptırımların, Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Türkiye ile ticaretine büyük darbe vurduğunu yazıyor.
 
Haber, Tataristan'ın Nizhnekamsk kentinde Türkiye'den ithal ettiği konfeksiyon ürünlerini satan ve yaptırımlar nedeniyle her an işini kaybetme korkusu yaşayan bir sokak satıcısının sözleriyle başlıyor: "Bu yıl Türkiye'den hiç mal getiremedik. Patronum da Kasım ayından bu yana Türkiye'den buraya gelemedi."
 
Tataristan'ın yeni yatırımlarla ekonomik anlamda Rusya'dan bağımsızlığını kısmen koruyabildiği ve Rusya'daki ekonomik durgunluğun geçen yıl burada pek hissedilmediği belirtilirken, Rusya ile Türkiye arasında Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından durumun değiştiği ifade ediliyor.
 
İki ülke arasındaki gerilimin azalmak yerine, tarafların yeni açıklamalarıyla arttığının belirtildiği haberde, Rusya'da faaliyet gösteren Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan'ın görüşlerine de yer veriliyor.
 
"Bu siyasi bir kavga ama cezasını iş dünyası ve halk çekiyor" diyen Karaaslan, Türkiye ile Tataristan arasındaki ticaretin bu yıl yarı yarıya azalacağını tahmin ediyor.
 
Tataristan Ticaret Odası Başkanı Şamil Ageev de "Belki buradaki yatırımcıları tutmayı beceririz, ama yenilerini çekmemiz imkansız" diyor.
 
Türkiye ile Tataristan arasındaki ticari ilişkilerin 20 yıllık bir geçmişi olduğu belirtilen haberde, resmi verilere göre geçen 10 yılda Tataristan'daki yabancı yatırımın %12.9'unun Türk şirketlere ait olduğu bilgisi veriliyor.
 
Kazan Federal Üniversitesi'nin Rektör Yardımcısı Marat Safiulin ise "Türkiye'nin ekonomimizde oynadığı rol çok daha büyük" diyor. Safiulin Tataristan'daki istihdamın %15'inin Türk şirketler tarafından sağlandığını tahmin ettiğini söylüyor.
 
Haber şöyle devam ediyor: "Tatar yetkililer bu ticari ilişkileri korumakta kararlı. (...) Kazan'ın (Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti) yaptığı lobi çalışmaları sonucu Moskova 64 Türk şirketini yaptırımların dışında bıraktı. Ancak bu şirketlerin dışında, karşılıklı ekonomik ilişkilerin kumaşı yırtıldı."
 
Gazeteye konuşan bir Tatar yetkili, Moskova'nın yaptırım baskısının devam etmesi halinde Tataristan hükümetinin Rusya hükümetiyle işbirliğini azaltabileceğini ve daha agresif bir tavır izleyebileceğini söylüyor.
 
Financial Times, bu olasılığın Rusya'nın siyasi istikrarı açısından ciddi sonuçları olabileceğine, nüfusunun bir kısmı Müslüman olan Tataristan'ın bu anlamda kilit bölgelerden biri olduğuna vurgu yapıyor.
 
Rusya'dan özelleştirme hamlesi
 
Financial Times ayrıca dünyadaki ham petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisi üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.
 
Gazetenin haberine göre, petrol fiyatlarındaki düşüşün yarattığı nakit sıkıntısına çözüm olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yedi büyük devlet şirketini özelleştirmeyi planlıyor. Bu şirketler arasında Rus Havayolları Aeroflot, madencilik şirketi Alrosa ve petrol şirketi Rosneft de bulunuyor.
 
Financial Times, özelleştirme girişimiyle ilgili ülkede büyük tartışmaların yaşandığını, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya'da geçen yılın ardından bu yıl da ekonomik durgunluğa neden olmasının beklendiğini belirtiyor.
 
Haberde Rusya hükümetinin 2016 bütçesini yaparken petrol varil fiyatını yaklaşık 50 dolar olarak hesapladığına, ancak son düşüşle birlikte varil fiyatının 34.50 dolara gerilediğine dikkat çekiliyor.
BBC Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.