Sosyal Medya

Güncel

Rusya orayı bombalıyor iddiası...

Rusya'nın, PYD'nin Fırat'ın batısında ilerleme çabaları için destek vermeye başladığı iddia edildi.



PYD, bir süredir Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge  ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye çalışıyor.  
 
Örgüt, geçen ay ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının yardımıyla  Halep'in doÄŸusundaki Sırrin beldesinin güneyindeki DAEÅž'i gerilettikten sonra  Fırat nehrine ulaÅŸmıştı. 27 Aralık’ta ABD uçaklarının hava saldırısının ardından  Fırat Nehri üzerindeki TiÅŸrin Barajı'nı DAEÅž'ten alan PYD liderliÄŸindeki güçler,  ardından nehrin batısında TiÅŸrin Baraji'nin 9 km kuzeybatısındaki Ebu Kalkal  bölgesine dayanmışlardı.
 
Terör örgütü IŞİD'in varlığı nedeniyle PYD'nin nehrin batısında Halep'e baÄŸlı Mümbiç ilçesini alabilmesi, hava desteÄŸinin gelip gelmemesine baÄŸlı  kalmıştı.
 
PYD öncülüğündeki güçler bölgede yığınaklarına devam ederken ABD,  Ã¶rgütün daha ileriye gitmemesi konusunda yapılan uyarılar nedeniyle örgüte hava  desteÄŸini ertelemiÅŸti. Bu nedenle yönünü Rusya'ya çeviren PYD'nin beklediÄŸi  destek, bugün geldi.
 
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rus savaÅŸ uçakları, Mümbiç  ilçe merkezini, ilçenin kuzeydoÄŸusundaki TiÅŸrin Barajı yönünden vuruyor. PYD  liderliÄŸindeki güçlerin eÅŸ zamanlı kara operasyonuna baÅŸlayıp baÅŸlamadığı ise  henüz bilinmiyor.
 
PYD-RUSYA ARASINDA TEMASLAR..
 
 AA muhabirinin PYD'ye yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, örgüt  son haftalarda Rus yetkililerle hava desteÄŸi verilmesi konusunda yoÄŸun temas  içine girmiÅŸti. Örgüt, 12 Aralık 2015'te YPG Sözcüsü Aldar Halil'in Lazkiye'ye baÄŸlı Hımeymim'de Rus yetkililerle yaptığı görüşmeden sonra kendilerine sözü  verilen "sahada tam desteÄŸin", özellikle Fırat'ın batısı konusunda hayata  geçirilmesini talep ediyordu.  PYD'ye yakın kaynaklar, 16 Ocak'ta da  Lazkiye'den gelen bir Rus komutanın, beraberindeki askeri heyetle Haseke'deki PYD  güçlerini, keÅŸif ve müttefik güçlere destek olma amacıyla ziyaret ettiÄŸini, bu  görüşmede örgütten Kamışlı'nın 30 kilometre güneyinde rejime ait bir askeri kıta  oluÅŸturulmasını talep ettiklerini anlatmıştı. 
 
Rus istihbarat yetkililerinin 5 gün  sonra da rejim-PYD koordinasyonunu güçlendirmek ve Kamışlı Uluslararası  Havaalanındaki çalışmaları incelemek amacıyla ilçeye geldiÄŸini belirten kaynaklar, geçen ekimden bu yana Tel Abyad'da bulunan ve içinde özel birlik  timleri de olan 100 kadar Rus askerinin Kamışlı'ya getirildiÄŸini  söylemiÅŸti. Kaynaklar, Rusya'nın PYD'ye destek verirken Esed yönetimini  de bu iÅŸbirliÄŸine kattığını, rejim otoritesinin PYD tarafından kabul edilmesinde  Ä±srarcı davrandığını bildiriyor. Kamışlı, Suriye'nin kuzeydoÄŸusundaki  Haseke ilinin en büyük ilçesi, Mardin'in Nusaybin ilçesinin 3 kilometre  karşısında yer alıyor. Yüzde 25'i rejimin kontrolünde geri kalanı PYD  hakimiyetinde olan ilçede rejimin kamu kurumları faaliyetlerini sürdürüyor.  Güvenlik PYD tarafından saÄŸlanıyor. Rusya'nın geniÅŸletme çalışmaları  yaptığı Kamışlı Uluslararası Havaalanı ise Esad rejiminin kontrolünde. Kamışlı'da  halihazırda 100 civarında Rus askeri bulunuyor. Havaalanındaki çalışmaların  tamamlanması ve Rus varlığının artmasıyla Kamışlı'da rejim etkisinin güçlenmesi  bekleniyor.  
 
 
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.