Güncel
'Selam Tevhid'de kumpas' davası başladı
'Selam Tevhid'de kumpas' davası kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen, Emre Uslu'nun da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişinin yargılanmasına başlandı.
AA'nın haberine göre, "Selam Tevhid'de kumpas" davası kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen,Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişinin yargılanmasına başlandı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık, başka suçtan tutuklu Kazım Aksoy, Ertan Erçıktı, 6 tutuksuz sanık ile 42 müşteki ve tarafların avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, iddianamede savcılığın duruşmaların gizli olarak yapılması ile Fetullah Gülen'in avukatının reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin taleplerinin değerlendirileceğini açıkladı. Başkan Rüzgar, davanın devamı için reddi hakim talebi konusunda bir karar vereceklerini, bu nedenle başka reddi hakim talebi olan varsa beyan etmesini istedi.
Duruşmada, sanıklar ve avukatların kimlik tespiti yapılıyor. Kimlik tespitinin ardından duruşma, sanık avukatlarının, reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin taleplerinin alınmasıyla devam edecek.
Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, aralarında firari sanıklar Gülen, Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Atayün, Köse ve muvazzaf subaylarında bulunduğu 122 sanık yer aldı.
İddianamede, 122 sanığın ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
Gülen, Uslu, Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 48 sanığın ayrıca "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Gülen, Uslu ve Atayün'ün, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek'' suçlarından ayrı ayrı 67,5 yıla kadar, diğer şüphelilerin de benzer suçlardan değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları istendi.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı.
Henüz yorum yapılmamış.