Sosyal Medya

Güncel

10 Bin mülteci çocuk Avrupa'da kayboldu!

Avrupa Polis Örgütü Europol, son 2 yıl içerisinde 10 binin üzerinde göçmen çocuğun Avrupa Birliği ülkelerine geldikten sonra kaybolduğunu açıkladı. Kayıp çocukların organize suç çeteleri tarafından kaçırılmış olmasından korkuluyor.



AVRUPA Polis Örgütü Europol’ün istihbarat birimi tarafından paylaşılan bilgilere göre Avrupa’ya varan binlerce mülteci çocuk, gittikleri ülkede kayıtlarını yaptırdıktan sonra ortadan kayboldu. Bu çocukların organize suç çeteleri tarafından seks işçiliÄŸine ve köleliÄŸe zorlanabileceÄŸi uyarısı yapılıyor. Europol Avrupa’daki kayıp göçmenler hakkında ilk kez veriyi açıklarken göçmen krizinin belki de en endiÅŸe verici yönünü ortaya çıkardı. Ä°ngiltere’nin Observer gazetesine konuÅŸan Europol Genel Müdürü Brian Donald, yalnızca Ä°talya’da 5 bin çocuÄŸun, Ä°sveç’te ise tahminen bin çocuÄŸun kaybolduÄŸunu belirlediklerini söyledi. Donald, “Bu çocukların hepsi çetelerin eline düşecek diye bir ÅŸey yok. Bir kısmı akrabalarının yanına gitmiÅŸ olabilir. Ama nerede olduklarını, ne yaptıklarını ya da kimin yanında olduklarını bilmiyoruz” diye konuÅŸtu.

En son Yunanistan’a gittiler

Ailelerini kaybetmiÅŸ mülteci çocukların durumu, göçmen krizinin en ciddi sorunlardan biri olsa da bu konuda hala etkili bir çözüm bulunmuÅŸ deÄŸil. Uluslararası sivil toplum kuruluÅŸu Çocukları Kurtarın (Save the Children) sadece 2015 yılı içerisinde 26 bin civarında çocuÄŸun Avrupa ülkelerine yanlarında anne ya da babaları olmadan geldiÄŸini söyledi. Geçen yıl Mayıs ayında Ä°talyan yetkililer yaklaşık 1 yıl içinde 5 bin çocuÄŸun iltica kabul merkezlerinden kaybolduÄŸunu açıklamıştı. Yine 2015 yılının Kasım ayında Ä°sveçli yetkililer, son bir ay içerisinde iltica kayıt merkezine gelen bine yakın anne-babasız çocuÄŸun kaybolduÄŸunu duyurmuÅŸtu. Bir Europol yetkilisi de çocuk göçmenlerin önemli bir kısmının Yunanistan’a ulaÅŸtıktan kısa bir süre sonra kaybolmuÅŸ olabileceÄŸini belirtti.

Yeni bir suç yapılanması oluştu

Europol, Avrupa’da insan ticareti yaptığı bilinen çetelerin artık göçmenleri hedef almaya baÅŸladığına dikkat çekerken Avrupa’da yalnız olan mülteci çocukların seks işçisi olarak kullanıldığına dair bazı kanıtlar olduÄŸu belirtildi. Almanya ve Macaristan’da mültecilerin yoÄŸunlukta olduÄŸu yerlerde göçmenlerden faydalanmak isteyen çok sayıda suçlunun yakalandığını söyleyen Brian Donald, “GeçtiÄŸimiz 18 ay içinde göçmen akınının etrafında geliÅŸen bir suç yapılanması oluÅŸtu. Bu suçluların büyük bir bölümü ÅŸu an Almanya ve Macaristan’daki hapislerde” dedi.

Muhbirlik yapana sığınma hakkı verecek

Alman istihbarat servislerinin bilgi paylaÅŸmaları karşılığında sığınmacıların hukuki iÅŸlemlerini kolaylaÅŸtırdığı ortaya çıktı. DW’nin haberine göre, Alman dış ve iç istihbarat servisleri, bilgi almak için 2000-2013 yılları arasında 850 ilticacıyla iliÅŸki kurdu. Sol Parti‘nin sunduÄŸu soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıta göre, istihbarat servisiyle iÅŸbirliÄŸi yapmaları karşılığında sığınmacılara koruma statüsü verildi.

Avusturya 50 bin sığınmacıyı iade edecek

Avusturya, 2019’a kadar en az 50 bin sığınmacıyı ülkelerine göndermeyi kararlaÅŸtırdı. Viyana hükümeti, bu kapsamda bir dizi uygulama yürütecek. Avusturya, bu yıl en fazla 37 bin 500 sığınmacı kabul edeceÄŸini açıklamıştı. İçiÅŸleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner (ÖVP), “Birçok ülke uygulamalarını sertleÅŸtiriyor. Biz Avrupa’da mantıklı bir seri reaksiyonunun harekete geçmesini saÄŸladık” dedi.

Mültecileri gerekirse vuralım diyen ‘izlenecek’

ALMANYA BaÅŸbakan Yardımcısı ve SPD Genel BaÅŸkanı Sigmar Gabriel, saÄŸ popülist Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Genel BaÅŸkanı Frauke Petry’nin “Polis, sığınmacıları gerektiÄŸinde vurmalı” açıklamasından sonra, partinin ilgili organlarca izlenmesi yönündeki taleplerinin daha da güçlendiÄŸini belirtti. “AfD, ülkenin özgürlükçü demokratik temel deÄŸerlerini benimsemede çok ciddi ikilem içinde bulunuyor” diyen Gabriel, Anayasayı Koruma Dairesi’ni AfD’yi izlemeye çağırdı. Gabriel, Petry’nin Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nde dünyaya geldiÄŸini vurgulayarak “Aslında kendisi sınırdaki insanlara ateÅŸ edilmesinin ne demek olduÄŸunu iyi bilmeli” dedi.




YENÄ° YÃœZYIL GAZETESÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.