Sosyal Medya

Güncel

Hükümetten başörtüsü açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ortaokul ve liseler ile çok programlı liselerde başörtüsü serbestliğini getiren yönetmeliğin iptalini isteyen Danıştay Başsavcılığı'na tepki gösterdi.



Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Danıştay Başsavcılığı'na tepki gösterdi.

Ortaöğretimde başörtüsü serbestliÄŸi getiren yönetmelik hükmünün iptali isteminin Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'ne ve anayasaya aykırı olduÄŸunu belirten Bakan BozdaÄŸ, “Danıştay savcısı belli ki 'Çocuk Hakları SözleÅŸmesini' okumamış ya da ideolojisi, okuduÄŸunu anlamasını engellemiÅŸ olabilir" dedi.

Konuyla ilgili Bozdağ'ın Twitter'dan yaptığı açıklamalar şunlar:

“Danıştay savcısının ortaöğretimde başörtüsü serbestliÄŸi getiren yönetmelik hükmünün iptali istemi, Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'ne, anayasaya aykırıdır. Çocuk Hakları SözleÅŸmesi, başörtüsü yasağına gerekçe yapılmaz, yapılamaz. Aksine, başörtüsü serbestliÄŸine gerekçe ve dayanak oluÅŸturur. Danıştay savcısı belli ki 'Çocuk Hakları SözleÅŸmesini' okumamış ya da ideolojisi, okuduÄŸunu anlamasını engellemiÅŸ olabilir. Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'nin ilgili maddelerini aynen yazıyorum. Savcının haklı olup olmadığına siz karar verin. Ä°ÅŸte sözleÅŸme hükümleri: 'Taraf devletler, çocuÄŸun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkına saygı gösterirler.'"

“Taraf devletler, ana-babanın ve gerekiyorsa yasal vasilerin, çocuÄŸa yol gösterme konusundaki hak ve ödevlerine, saygı gösterirler. 'Çözümler düşünülürken, çocuÄŸun etnik, dinsel, kültürel ve dil kimliÄŸine gereken saygı gösterilecektir.' 'Her çocuÄŸun özel yaÅŸantısına, aile, konut ve iletiÅŸimine keyfi ya da haksız bir biçimde müdahale yapılamayacağı gibi, onur ve itibarına da haksız olarak saldırılamaz.' 'ÇocuÄŸun bu tür müdahale ve saldırılara karşı yasa tarafından korunmaya hakkı var.' SözleÅŸme; her çocuÄŸun özel yaÅŸantısı, ailesiyle iliÅŸkisi, onur ve itibarının haksız müdahalelere karşı yasayla korunmasını hak olarak görür. Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'ne göre ortaöğretimde çocuÄŸun din ve vicdan hürriyeti gereÄŸi başörtüsü takması tartışmasız bir insan hakkıdır. Yine sözleÅŸmeye göre her çocuÄŸun özel hayatı, ailesiyle iliÅŸkisi, onur ve itibarının haksız müdahalelere karşı yasayla korunma hakkı vardır. Sonuç olarak Çocuk Hakları SözleÅŸmesi, çocuÄŸun başörtüsü takma yasağının deÄŸil; çocuÄŸun başörtüsü takma hakkının tartışmasız bir delilidir. Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'nin bu hükümleri, çocukların din ve vicdan özgürlüğüne, inancını açıklama özgürlüğüne saygıyı esas almaktadır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.