Sağlık
Suriyeli hekim dönemi
Sağlık Bakanlığı, Suriyeli mültecilerin sağlık hizmetlerinden daha etkin yararlanabilmeleri için çalışma başlattı. Suriyeli vatandaşlar için kurulacak Aile Sağlık Merkezlerinde hastaların dilinden anlayacak Suriyeli doktorlar görev yapacak.
Suriye'de 5 yıldan beri devam iç savaştan kaçan mültecilere sahip çıkan Türkiye, Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden daha etkin yararlanabilmeleri için çalışma başlattı. Suriyelilere çalışma izni verilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Suriyeli hastaların yüzünü güldürecek bir çalışma yürütüyor. Düzenlemeyle birlikte mültecilerin yoğun olarak bulunduğu illere aile sağlık merkezleri kurulacak. Bu merkezlerde Suriyeli doktor ve hemşireler görev yapacak. Halen üzerinde çalışılan sistem sayesinde Suriyeliler tedavi hizmetlerine daha kolay erişebilecekler ve hastalıklarını anlatabilecekleri, aynı dilde konuşabildikleri doktor ve hemşirelerle muhatap olacaklar.
EN YOÄžUN Ä°LLERE KURULACAK
Türkiye'de bulunan 2,5 milyon üzerindeki Suriyeli vatandaşa sağlık hizmeti sunulacak olan aile sağlık merkezleri, ilk olarak Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa illerinde kurulacak. Merkezlerin daha sonra İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere de kurulması planlanıyor. Suriyeliler bugüne kadar çok sayıda sağlık hizmetinden faydalandı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Suriyeli mültecilere, hastanelerde bugüne kadar 10 milyon kez poliklinik tedavisi hizmeti sağlandı. 420 bin Suriyeli hasta yatarak tedavi gördü. 70 bin Suriyeli doğum yaptı.
SURÄ°YELÄ° DOKTORA Ä°ZÄ°N
Suriyelilere çalışma hakkı getiren düzenlemenin ardından Türkiye'nin doktor açığını Suriyeli doktor istihdamıyla kapatılması üzerinde de çalışılıyor. Çalışmanın tamamlanmasıyla Suriyeli doktorlar ileride ihtiyaç duyulan diğer hastaneler de görevlendirilebilecek. Sağlık Bakanlığı, Suriyeli doktor ve hemşirelerin tespiti üzerinde çalışırken, sisteme dahil olmak isteyen doktor ve hemşireler kayıt altına alınacak.
Henüz yorum yapılmamış.