Sosyal Medya

Dünya

ABD'li Müslümanlar hedefte

Amerika’nın en eski camiinin bulunduğu Cedar Rapids şehri imamı ve İslam Merkezi görevlisi Hasan Selim (28), seçim dönemlerinde ülke Müslümanlarının hedef alınmasını eleştirdi.



Ä°slam Merkezi görevlisi Hasan Selim, insanlara ‘Ä°slamın ne olduÄŸunu deÄŸil, ne olmadığını anlatmak zorunda kalmaktan’ yakındı.

Cumhuriyetçi Parti’den baÅŸkanlık için aday adayı olan Donald Trump’ın ABD’ye göçen Müslümanlara geçici olarak giriÅŸ yasağı getirilmesini isteyen ifadeleri ülkede yaÅŸayan Müslümanları tedirgin ediyor.

‘Camilerin Anası (Mother of Mosques)’ olarak isimlendirilen cami ve Ä°slam merkezi görevlisi Selim, “Öyle bir noktaya ulaÅŸtık ki kendimizi anlatmaktan gına geliyor. Ä°nancımın gereklerini yerine getirmek istiyorum. Ä°nsanlara Ä°slam’ın ne olduÄŸunu deÄŸil, ne olmadığını anlatıyorum. Sürekli bunu yapıyoruz.” dedi.

Evlilik yolu ile Amerikalı olan Ä°mam Selim, ABD’de doÄŸan iki kız çocuÄŸunun ‘‘kendilerini rahat edecekleri bir yerde’’ büyümelerini istediÄŸini söyledi.

1971 yılında ibadet amacıyla daha da geniÅŸletilen ‘Camilerin Anası’ Ä°slam Merkezi’ne dönüşür. Cami tarihi ve kültürel olarak Ä°mam Taha Tawil liderliÄŸinde hizmet vermeye devam eder.

Binanın açılışını gösteren fotoÄŸrafta o gün için özel giyinmiÅŸ 100 kadar erkek, kadın, çocuk ve nineler görülüyor. Ä°mam Taha fotoÄŸraftakiler için "Onların hepsi göçmendi’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Taha Tawil, “Düşman cahillik. Bay Donald Trump’ı destekleyenlerin diÄŸer kültür hakkında eÄŸitime ihtiyacı var.” dedi.

“Müslümanların ABD’deki tecrübesi Avrupa’da olandan farklı." diye konuÅŸan Ä°mam Taha, “Avrupa’da sivil hak sorunları, gettolar vardı. Oralarda (Avrupa) insanlara daha az hizmet veriliyor (Müslümanlara), sınıfsal ayrımcılık yapılıyordu. Ama Amerika’da biz kendimizi ikinci sınıf vatandaÅŸ hissetmedik’’’ ifadesini kullandı.

Filistin kökenli Tawil, Iowa’ya 1983 yılında gelmiÅŸ ve caminin o günden bugüne geldiÄŸi noktadan gurur duyuyor.

ABD’de 50 eyalette gerçekleÅŸtirilecek ve Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti baÅŸkan adaylarını belirleyecek ön seçimler, 1 Åžubat Pazartesi günü Iowa’da baÅŸlayacak.

Amerika’ya ilk defa 1880 yılında gelmeye baÅŸlayan Araplar, Iowa eyaletinin Cedar Rapids ÅŸehrine yerleÅŸir. Daha çok çiftçilik yapan Suriyeli ve Lübnanlı Müslümanlar 1934’te ülkedeki ilk camii minaresiz, hilalsiz ve yeÅŸil kubbesiz de olsa ibadete açar. Cami artık Afganistan, Güney Afrika, Fas ve Pakistan’dan gelen göçmenlere de hizmet veriyor. (CÄ°HAN)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.