Sosyal Medya

Güncel

'İsrail ABD'nin desteği ile Kürdistan kurmak istiyor'

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Kaşan Temsilcisi, “İsrail’in, İran sınırlarını da kapsayan bir Kürdistan devleti kurma planı” olduğunu belirtti.



Rudaw'ın haberine göre, Hamaney'in KaÅŸan ilindeki temsilcisi Abdulnebi Nemazi, dünkü Cuma hutbesinde, “Suud ailesinin Ä°srail ile gizli iliÅŸkileri var. Åžimdilerde ise Ä°srail Araplar'la diyalog kurmak peÅŸinde. GeçtiÄŸimiz günlerde Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı bütün Arap ülkeleriyle iletiÅŸim kurabileceÄŸini açıkça duyurdu” dedi.

Ä°ranlı yetkili, “Ä°srail'in Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin (ABD) desteÄŸi ile Ä°ran ve Türkiye topraklarını da içine alan bir Kürt devleti kurmayı planladığını” belirtti.

Peşmergeler de Tahran'ın hedefi

Nemazi'nin Cuma hutbesinin bir diğer başlığı ise, peşmergeler oldu.

Abdulnebi Nemazi, Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde yaşayan Araplar'ın peşmergeler tarafından taciz edilip, evlerinden ayrılmaya zorlandıklarını iddia etti.

Bununla da yetinmeyen Nemazi, Araplar'ın işyerleri ve evlerinin yağmalanıp ateşe verildiğini de öne sürdü.

Kürdistan Bölgesi Mesud Barzani'nin geçtiğimiz hafta parlamento ve hükümette yer alan parti temsilcileriyle referandum için komisyon kurulması kararını almıştı.

GeliÅŸmenin hemen ardından Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Uluslararası Ä°liÅŸkiler Danışmanı Ali Akber Vilayeti, yine “Ä°srail'in desteÄŸinden” sözederek, bağımsız Kürdistan için, “Böyle bir ÅŸey yaÅŸanmayacak” demiÅŸti.

Arap aÅŸiretlerinden yalanlama

Güney Kürdistan'ın Mahmur bölgesinde bulunan Arap aÅŸiretlerinin reisleri Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) “PeÅŸmerge Güçlerinin planlı bir ÅŸekilde tahribat yaptığı” yönündeki iddiasını yalanladı.

Mahmur'da 26 Ocak'ta bir basın toplantısı düzenleyen aÅŸiret reisleri, PeÅŸmerge Güçleri'nin, can güvenliÄŸinden dolayı bölgedeki Arap nüfusu güvenli yerlere tahliye ettiÄŸini ve bütün ihtyaçlarının saÄŸlandığını belirtmiÅŸti.

Lıhebi AÅŸireti Reisi Åžeyh Taha, “EÄŸer peÅŸmergeler olmazsa Araplar da olmaz, çünkü köylerimiz IŞİD'in iÅŸgali altında” dedi.

Åžeyh Taha, “IŞİD bölgede bulunan köyleri bombalarla yok etti. Kurtarılan köyler de koalisyona ait savaÅŸ uçakları tarafından gerçekleÅŸtirilen bombardıman sonucu tahrip oldu” diye konuÅŸmuÅŸtu.

Sünni milis gücü Sahve'nin komutanı Faris Abdullah da, Uluslararası Af Örgütü'nün sözkonusu raporunu kınayarak, peÅŸmergelerin Arap aÅŸiretlerini koruduÄŸunu vuruguladı.

Bakanlık yalanlamıştı

PeÅŸmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, “Uluslararası Af Örgütü'nün raporu tamamen asılsızdır. PeÅŸmerge Güçleri'ne iftira atılıyor” demiÅŸti.

PeÅŸmerge Bakanlığı Genel Sekreteri,  sözkonusu iddaların, IŞİD'e baÄŸlı kiÅŸiler tarafından öne sürüldüğünü söylemiÅŸti. 

Af Örgütü'nün iddiası

Uluslararası Af Örgütü, Peşmerge Güçleri ile milis grupların bölgedeki Araplar'ı uzaklaştırmak için binlerce evi planlı bir şekilde yıktığını iddia etmişti.

Af Örgütü'nün raporunda, “Kürtler'in, IŞİD'i desteklediklerini düşündüğü Araplar'ı cezalandırma ve ülkedeki tartışmalı topraklarda kontrolü ele geçirme amacında olabileceÄŸi” yorumu yapılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.