Sosyal Medya

EÄŸitim

Okullarda başörtüsü yönetmeliğinin iptali istemi

Danıştay Başsavcılığı, ortaokul ve liseler ile çok programlı liselerde başörtüsü serbestliğini getiren yönetmeliğin iptalini istedi.



Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik 2014 yılında değiştirilerek lise ve ortaokul öğrencilerine başörtüsü serbestisinin önünü açıldı.

Yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için Yargıçlar Sendikası Kurulu BaÅŸkanı Ömer Faruk EminaÄŸaoÄŸlu, 2014 yılında dava açtı. Açılan davaya iliÅŸkin Danıştay  BaÅŸsavcısı, düşüncesini Danıştay 8. Dairesi'ne sundu. Danıştay BaÅŸsavcılığı, ortaokul ve liseler ile çok programlı liselerde başörtüsü serbestliÄŸini getiren yönetmeliÄŸin iptalini istedi.

Danıştay 8. Dairesi'ne sunulan Danıştay savcısının görüş yazısında ÅŸu ifadeler yer aldı: “Dava konusu yönetmelik ile yapılan düzenleme kapsamında oluÅŸacak olan farklılaÅŸma nedeniyle çocukların bu durumdan nasıl etkileneceÄŸi pedagoji ilkeleri çerçevesinde konunun uzmanlarınca deÄŸerlendirilmelidir. Çocuk Haklarına Daire SözleÅŸme'nin çocuk hakları kapsamında yapılacak olan her türlü faaliyetin öncelikle çocuÄŸun yararına olması gerektiÄŸi öngörüsü ve kabulünde bulunduÄŸu hususu dikkate alındığında çocukların genel yararının saÄŸlanıp saÄŸlanamayacağının bu deÄŸerlendirme sürecinde irdelenmesi gerekmektedir. Davalı idare uzman kiÅŸilerin görüşlerine baÅŸvurulduÄŸunu belirtmesine karşın dosya kapsamında böyle bir deÄŸerlendirmeye iliÅŸkin belgeye rastlanmamıştır."

Savcı, dava konusu düzenlemenin, uluslararası sözleşmelerde yer alan ilkelerin tam ve gereğince uygulanırlığını hukuken kabul edilebilir bir tespite dayanmadığı sonuç ve kanaatine vardığını belirtti. Savcılık, yönetmeliğin iptali gerektiği düşüncesini Danıştay 8. Dairesi'ne sundu.

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.