Güncel
Riyad Hicab: ''Esad siyasi çözüm istemiyor''
Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komisyonu koordinatörü Hicab, "Esad, siyasi çözüm istemiyor. Kişisel olarak onu tanırım. Barbarlığını bilirim. O sadece askeri çözümlere inanır" dedi.
Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (HCN) koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılımlarıyla ilgili olarak, "Başarısızlığa mahkum konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplumun yükümlülüklerine uygun şekilde davranması gerekiyor" diye konuştu.
Hicap, "CNN International" kanalında gazeteci Christiane Amanpour'un Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmeleriyle ilgili sorularını cevapladı.
Hicab, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un, Suriye muhalefetinin Cenevre görüşmelerini boykot etmesinin Suriye Devlet Başkanı "Beşşar Esad'ın ekmeğine yağ sürmek anlamına geleceği" yorumunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Lütfen durduÄŸumuz yeri anlayın. Bugün Suriye halkı açlıktan ve bombalardan ölüyor. Barış ve demokratik geçiÅŸ dönemi isteyen bizleriz. Hayalimiz Suriye'de demokratik geçiÅŸ sürecinin gerçekleÅŸtirilmesi ve trajedinin sona ermesi. Ä°nsanların evlerine dönüp herkes gibi normal bir hayata kavuÅŸması. EÅŸitlik, özgürlük, barış, hukuk istiyoruz. BaÅŸarısızlığa mahkum konuÅŸmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplum yükümlülüklerine uygun ÅŸekilde davranmalı. BM’nin daimi 5 üyesinden biri olan ABD , Madaya’da açlıktan ölen bir bebeÄŸe bir kutu süt ulaÅŸtırmayı baÅŸaramadı. Böyle bir uluslararası toplumla mı demokratik geçiÅŸ süreci saÄŸlanacak?
"GÖRÜŞMELERE KATILMAK ÜZERE GEREKLİ ADIMLARI ATTIK "
HCN'nin Cenevre'deki barış görüşmelerine katılmak üzere tüm gerekli adımları attığını belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya mektup gönderdiklerini kaydetti.
Hicab, Ban'a gönderilen mektupta Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine olumlu yaklaştıklarını fakat BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2254 numaralı kararının özellikle sivillere yönelik yardımlara izin verilmesi ve sivillerin hedef alınmamasıyla ilgili 12 ve 13 maddelerin uygulanması hususundaki endişelerini dile getirdiklerini, Ban'dan da cevap beklediklerini söyledi.
Mistura'ya yazdıkları mektupta da şehirlerden ablukanın kaldırılması, yıkıma uğrayan bölgelere yardım ulaştırılması, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere tutukluların serbest bırakılması gibi insani prensiplerin müzakerelerden önce geldiğini ve bu hususların pazarlığa açık olmadığını ifade ettiklerini belirtti.
"ESAD, SİYASİ ÇÖZÜM İSTEMİYOR "
Suriye'de Esad rejiminin Rusya’nın desteÄŸi ile kritik noktaları ele geçirdiÄŸi, stratejik olarak avantajlı göründüğü bir noktada masada müzakerde bulunmak yerine sahada savaÅŸmayı tercih edip etmeyeceÄŸinin sorulması üzerine Hicab ÅŸunları söyledi:
"Esad, siyasi çözüm istemiyor. Görevden alınmadan önce Başbakanıydım. Esad'ı kişisel olarak tanırım. Barbarlığını bilirim. O sadece askeri çözümlere inanır. Asla siyasi süreçlerden yana değildir. Rusya da öyle. Barış görüşmelerine katılmalarının nedeni müzakereleri başarısızlığa uğratmak. ülkeyi seçimlere taşıyacak geçiş hükümetinin başarıyla oluşturulmasına yardım etmek değil. Halkını öldüren, binlerce insanını hapislerde tutan biri siyasi geçiş sürecini kabul edebilir mi? Peki böyle suçlu bir rejime kalkan olan Rusya barışçıl geçiş sürecini kabul eder mi?"
"ESAD’IN, DERHAL DEVLET BAÅžKANLIÄžINDAN AYRILMASI GEREKÄ°YOR "
ABD'li yetkililerden, Esad'ın ne zaman gideceÄŸine dair kesin bir ajanda olmadığına, Esad’ın gelecekte kurulacak ulusal birlik hükümetinin bir parçası olabileceÄŸine dair bir mesaj alıp almadıklarının sorulması üzerine Hicab, hiçbir ABD'li yetkiliden böyle bir mesaj almadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Kerry, açıkça kendisi ve BaÅŸkan Obama’nın Esad'ın gideceÄŸi hususuna olan baÄŸlılıklarını bildirdi. Biz de ‘Ne zaman? Esad’ın, derhal devlet baÅŸkanlığından ayrılması gerekiyor' dedik. ABD BaÅŸkanı Esad’ın meÅŸruiyetini kaybettiÄŸini söylemesinden bu yana 5 yıl geçti. Obama kimyasal silah kırmızı çizgimiz demiÅŸti. Esad, kendi halkını kimyasal silahlarla saldıralı 3 yıl oldu. Esad hala yerinde. ABD’nin demokrasi ve insan hakları ihraç eden bir ülke olması beklenir. Suriyeliler Esad'a, açlığa, soÄŸuÄŸa karşı tek başına savaşıyor. Ä°ran da Esad'a destek veriyor. O zaman Suriye halkının dostları kimler? Bu nasıl dostluk? Obama'nın 2011'de verdiÄŸi sözler, yardımlar nerede?”
Henüz yorum yapılmamış.