Sosyal Medya

Güncel

Cenevre görüşmelerinde yeni kriz

Cenevre’de bugün düzenlenmesi beklenilen Suriye görüşmelerinin 2 Şubat Salı gününe ertelendiği bildirildi.



Ajanslarda yer alan habere göre: Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) öncülüğünde rejim ve muhalefet heyetleri ile ayrı ayrı yürütülmesi planlanan görüşmeler, 2 Åžubat Salı gününe ertelendi.

Görüşmelerin normal şartlarda bugün başlaması planlanıyordu. Muhalefetin, talepleri kabul edilinceye dek görüşmelere katılmayacağını açıklamasının görüşmelerin ertelenmesindeki en büyük etken olduğu tahmin ediliyor.

Suriyeli muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu Müzakere Yüksek Komisyonu (HCN), görüşmelere katılmak için BM'ye sundukları kuÅŸatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaÅŸtırılması talepleri kabul edilinceye kadar görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Suriyeli muhaliflerin kurduÄŸu HCN Koordinatörü ve eski Suriye BaÅŸbakanı Riyad Hicab, dün akÅŸam CNN International'da yaptığı açıklamada, "BaÅŸarısızlığa mahkum konuÅŸmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplumun yükümlülüklerine uygun ÅŸekilde davranması gerekiyor" demiÅŸti. 

Rejim heyetini ise Cenevre'de Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi BeÅŸar el-Caferi temsil edeceÄŸi biliniyor. 

Görüşmelere katılacak taraflar netleşmemesine rağmen, basının görüşmelere olan ilgisi yoğun. Görüşmeleri takip etmek için BM dışından yaklaşık 500 medya mensubu akredite oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.