Sosyal Medya

Güncel

Suriyeli muhalifler Cenevre'ye katılmıyor

Suriyeli muhaliflerin önemli isimlerinden Sabra, Cenevre'deki görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı... Cenevre görüşmeleri tartışmaları devam ederken, Suriye muhalefetinin önemli isimlerinden George Sabra, Cenevre'deki görüşmelere katılmayacaklarını söyledi.



Sputnik'in El Hadat televizyonununa dayandırdığı habere göre, eski Suriye Ulusal Konseyi BaÅŸkanı George Sabra, "Görüşmelerin baÅŸlamasına engel olan tüm baÅŸlıklar çözüldüğünde" masaya oturcaklarını söyledi.

Suudi Arabistan'da geçen ay kurulan Yüksek Müzakere Komitesi, Cenevre görüşmelerinin içeriÄŸi konusunda soru iÅŸaretleri bulunduÄŸunu savunmuÅŸtu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bir mektup yazan komite, Suriye ordusunun sivilleri hedef alan operasyonlar düzenlediÄŸini öne sürmüş ve bu operasyonlar durdurulmadan görüşmelere katılmayacaklarını belirtmiÅŸti. 

'BİRLİK DEĞİL GEÇİŞ HÜKÜMETİ'

Cenevre'ye katılım konusunda karar vermek üzere Riyad'da görüşmeleri sürdüren Suudi Arabistan destekli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi ise, Cenevre görüşmelerinde birlik hükümeti değil geçiş hükümeti kurulmasından yana olduklarını duyurdu.

'GÖRÜŞMELER PLANLANDIĞI GİBİ BUGÜN BAŞLAYACAK'

Bu arada, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın sözcüsü, Cenevre görüşmelerinin 29 Ocak Cuma günü, öğleden sonra başlayacağını söyledi. De Mistura ise Suriye halkına yolladığı video mesajda, görüşmelerin birkaç gün içinde başlayacağını belirtmişti.

Dün RIA Novosti'ye konuşan Mattar, "Eğer bir şey çıkmazsa, görüşmeler planlandığı gibi yarın başlayacak" dedi. Suriye hükümeti delegasyonunun öğleden sonra kente ulaşacağını belirten Mattar, "Bu sebepten görüşmeler öğleden önce başlamayacak" diye konuştu.

MENNA: PAZARTESİDEN ÖNCE BAŞLAMAZ

Suriye Demokratik Konseyi EÅŸ BaÅŸkanı Menna ise görüşmelerin pazartesi gününden önce baÅŸlamayacağını söylemiÅŸti. BM, Rusya ve ABD'ye ‘görüşmelere katılması gereken muhaliflerden' oluÅŸan yeni bir liste gönderdiklerini belirten Menna, "Görüşmelerde olması gereken 15 isim ve 15 alternatif üyeden oluÅŸan, demokratik ve seküler Suriye listesi' olarak tanımlayabileceÄŸimiz bu liste konusunda yanıt bekliyoruz" demiÅŸti. 

Menna, PYD lideri Salih Müslim ve Konsey'in diğer eş başkanı İlham Ahmed Cenevre'ye davet edilmediği takdirde kendisinin de görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı.

RUSYA: KÃœRTLER OLMADAN KARAR ALINAMAZ

Suriye Kürtlerinin Cenevre'deki görüşmelere çağrılmamasını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov da "Kürtler olmadan herhangi bir ilerleme elde edileceğine ya da karar alınacağına dair bir umut yok. Kürtlerin kesinlikle masada olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.