Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Daha İsviçre vizemiz bile yok'

Suriyeli muhalifleri Cenevre'de temsil etmek için oluşturulan Yüksek Müzakere Konseyi, Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere yardım garantisi verilmeden görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı. Konsey Sözcüsü ise "Daha İsviçre vizemiz bile yok, görüşmelere nasıl gidelim?" diye sordu.



Yüksek Müzakere Konseyi'nin Genel Koordinatörü Riyad Hicab, Cenevre görüşmelerine katılıp katılmayacaklarıyla ilgili deÄŸerlendirmelerini Twitter'dan paylaÅŸtı. Hicab, müzakerelere katılmak için muhaliflerin ÅŸartlarını sıraladı. Her türlü müzakere sürecinin 'güven'e dayalı olması gerektiÄŸine dikkat çeken Hicab, "Ä°nsani taleplerimiz yerine getirilmeden müzakerelere katılmayacağız" restini çekti. "Rejimin savaÅŸta kaybettiÄŸini masada kazanmasına izin vermeyeceÄŸiz" diyen muhalif lider, "BM'nin Suriye'de siyasi bir geçiÅŸi baÅŸarabileceÄŸinden kuÅŸkuluyuz. Yüksek Müzakere Konseyi temsilcileri Cenevre'ye gidebilir ancak ÅŸartlarımız yerine getirilmeden müzakerelere katılmayacağız" ifadelerini kullandı. 

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'ya da eleÅŸtiriler getiren Hicab, "De Mistura, Esed'in desteklediÄŸi Rus-Ä°ran ajandasını hayata geçirmiÅŸtir. Ne Yüksek Müzakere Konseyi ne de baÅŸka gruplar Suriye halkının haklarından feragat etmeyecektir. Hiçbir surette Esed'in rehabilitasyonunu kabul etmeyeceÄŸiz. Esed iktidarda olduÄŸu sürece Suriye'deki savaÅŸ bitmez. Cenevre'den umudumuz yoktur" açıklamasını yaptı. 

HCN'nin Cenevre'deki barış görüşmelerine katılmak üzere tüm gerekli adımları attığını belirterek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve de Mistura'ya mektup gönderdiklerini kaydeden  Hicab, Ban'a gönderilen mektupta Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerine olumlu yaklaÅŸtıklarını fakat BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye iliÅŸkin 2254 numaralı kararının özellikle sivillere yönelik yardımlara izin verilmesi ve sivillerin hedef alınmamasıyla ilgili 12 ve 13 maddelerin uygulanması hususundaki endiÅŸelerini dile getirdiklerini, Ban'dan da cevap beklediklerini söyledi.

Yüksek Müzakere Konseyi'nin Sözcüsü Riyad Nesan Aga, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada ise "Bakın açık konuÅŸayım, lojistikten söz edeyim, henüz Ä°sviçre'ye gitmemiz için vizemiz bile yok ki. Vize olmadan müzakerelere nasıl katılalım? Gerçi De Mistura bunun sorun teÅŸkil etmeyeceÄŸini söyledi. Ancak bunun dışında taleplerimiz yerine getirilmedi. Bir uçaÄŸa bile binemiyorken nasıl Cenevre'de olacağız" diye sordu. 

Bu açıklama öncesi de Cenevre'de görüşmelerin yapılıp yapılmayacağı konusunda çeliÅŸkili açıklamalar geldi.  BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin birkaç gün içinde baÅŸlayacağını belirtirken "Müzakereler baÅŸarısız olmamalı" çaÄŸrısı yaptı. 

Yapılacak mı yapılmayacak mı?

Mistura'nın 'birkaç gün içinde' ifadesindeki belirsizlik üzerine Reuters Mistura'nın sözcüsü Khawla Mattar'a görüşmelerin ne zaman baÅŸlayacağını sordu. Mattar, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Görüşmelerin yarın baÅŸlayacağını teyit ediyorum" ifadesini kullandı. 

Ancak Al Jazeera'ye konuÅŸan muhalifler görüşmelerin yarın baÅŸlayacağına kuÅŸkuyla yaklaşıyor.  Muhaliflerin Cenevre için oluÅŸturduÄŸu Yüksek Müzakere Komitesi'nden Selim el Muslet, Al Jazeera'ye demecinde "Biz görüşmelerin baÅŸlamasını istiyoruz. Ancak görüşmelerin baÅŸlamasının önündeki asıl engel sivillerin bombalanmasya ve aç bırakılmaya devam edilmesi" dedi. Bu durumun sürmesi halinde Cenevre'ye gitmeyeceklerini vurgulayan Muslet, "BM diplomatları benim konuÅŸtuÄŸum muhalif kaynaklara görüşmelerin Cuma günü baÅŸlamasının beklenmediÄŸini söylemiÅŸler" diye konuÅŸtu. 

Mistura'dan video mesaj

De Mistura, BM resmi internet sitesinden de İngilizce ve Arapça yayımlanan video mesajında, Suriye halkına hitap ederek, beş yıldır devam eden savaşı sona erdirmek amacıyla Cenevre'de görüşmelerin başlayacağını söyledi. Ölüm, işkence, bombalamalara artık son verilmesi gerektiğine dikkati çeken de Mistura, görüşmelere katılacak taraflara, Cenevre-1 ve Cenevre-2 görüşmelerinin başarısız olduğunu hatırlatarak," Bu sefer de başarısız olamayız" çağrısında bulundu.

Suriye'deki krize çözüm bulmanın zamanı geldiğini ifade eden de Mistura, mesajında Suriye halkına "Sizi asla terk etmeyeceğiz. Elimizden gelen her şeyi yapacağız " dedi

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.