Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Bir kenarda oturmamı beklemeyin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemini savunduğu konuşmasında “Sandıktan çıkan cumhurbaşkanının bir kenarda oturmasını bekleyen bu milleti tanımıyor demektir. Siyasi gündemden tecrit edilmiş bir şekilde sadece sembolik konumda bulunması düşünülemez” dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ankara Ticaret Odası Congresium'da düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" toplantısında konuÅŸtu. ErdoÄŸan baÅŸkanlık sistemiyle ilgili olarak “Sandıktan çıkan cumhurbaÅŸkanının bir kenarda oturmasını bekleyen bu milleti tanımıyor demektir. Siyasi gündemden tecrit edilmiÅŸ bir ÅŸekilde sadece sembolik konumda bulunması düşünülemez.” dedi.

“SeçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanının yetkilerini tarafsızlık içinde kullandığını söyleyemeyiz”

ErdoÄŸan, kendisine yönelik “Tarafsız deÄŸil” eleÅŸtirilerine de ÅŸu yanıtı verdi:

“Seçimle gelen cumhurbaÅŸkanının sembolik konumda bulunması düşünülemez. Meclis'in seçtiÄŸi cumhurbaÅŸkanlarının da siyasi gündemin dışında kaldığını da söyleyebilmemiz mümkün deÄŸil. Kendimizi kandırmayalım, bizzat 2003-2007 yılları arasında tecrübe ettik. Sandıktan çıkan cumhurbaÅŸkanının bir kenarda oturmasını bekleyen bu milleti tanımıyor demektir. Mevcut sistem bir anormallik halidir. Hem seçilmiÅŸ cumhurbaÅŸkanı hem baÅŸbakan olmaz. Hadi biz uyumlu biçimde çalışıyoruz ama aynı siyasi gelenekten gelmeyen cumhurbaÅŸkanı ile de ben çalıştım. Ne getirdiÄŸini, götürdüğünü biliyorum. Damdan düştüm. Yarın deÄŸiÅŸik siyasi anlayışlardan iki kiÅŸi olursa bu nasıl yürüyecek?”

“Yerli olan her meselede varım”

Yeni anayasa çalışmalarını daha fazla sivil toplum örgütünde desteklenmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan peşinden şunları ifade etti:

“Bunun ülke genelinde milletin birliÄŸine bir çaÄŸrı olduÄŸuna inanıyorum. Çünkü bu mesele herhangi bir kurumun veya ÅŸahsın deÄŸil bizatihi milletimizin meselesidir. Bu mesele millidir, bu mesele yerlidir. Milli olan her meselede, yerli olan her meselede CumhurbaÅŸkanı olarak ben de varım, bunu açıkça söylüyorum. Bugüne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir, yerli deÄŸildir. Ä°thal ürünlerle yönetildik, ithal mantıklar bize hakim oldu. Åžimdi biz yerliye ve milliye dönmeliyiz"

“Parlamenter sistemin miadını doldurduÄŸuna inanıyoruz”

Erdoğan mevcut parlamenter sistemin miadını doldurduğunu da savundu:

"Yürütme meselesi sanıyorum yeni anayasa çalışmalarının düğüm noktasını teşkil edecektir. Biz, parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz. Yeni Türkiye'nin inşası sürecinde yeni anayasaya ve onunla birlikte hayata geçirilecek başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Milletime özellikle sesleniyorum, şu yanlışı peşinen düzeltmek istiyorum. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Bunu böyle bilelim. Bu sistemi Cumhurbaşkanlığımda da konuştum, Başbakanlığımda da konuştum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman da konuştum. Buna yeni başlamadık. Biz dersimizi iyi çalışıyoruz. Benim bu konuyu gündeme getirmem, Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için böyle bir yönetim sistemine sahip olması gerektiğine olan samimi inancımdan kaynaklanıyor."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.