Sosyal Medya

Sağlık

Zika virüsü nedir? nasıl bulaşır?

Kusurlu doğumlara yol açması nedeniyle büyük bir tehdit olarak görülen Zika virüsü, Latin Amerika ve ABD'den sonra Avrupa'ya sıçradı.



Danimarka'da bir hastada Zika virüse rastlandı. Virüsün saptandığı kişinin son dönemde, virüsün tespit edildiği Güney ve Kuzey Amerika'ya seyahat ettiği öğrenildi. Ayrı İngiltere'de 3 kişide, İsviçre'de ise 2 kişide virüs tespit edildiği gelen son bilgiler arasında.

1. ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsü, yeni doğan bebeklerde beyin hasarına neden oluyor. Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor. Bu ailede Sarı Humma, Batı Nil Ateşi, Deng humması gibi birtakım hastalıklar var ve bunlarda aynı familyanın üyeleri.

2. BELÄ°RTÄ°LERÄ° NELER?

Bu hastalıklar birbirlerine benziyor, gribal şikayetlerle seyreden halsizlik, döküntü, ateş ve gribal şikayetler yapabiliyor.

Zika virüsü Avrupa'ya sıçradı

3. ZÄ°KA'NIN Ä°LERLEYEN SAFHALARINDA NELER YAÅžANIYOR?

Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doÄŸumlara neden oluyor. Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya’da mikrosefali yeni kafaları anormal küçüklükte doÄŸan bebek sayısı 4 bini aÅŸmış durumda. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık deÄŸil, doÄŸumsal bir anomali.

4. ZÄ°KA VÄ°RÃœSÃœNÃœN TEDAVÄ°SÄ° NASIL OLUR?

Zika virüsünü araştıran Amerikalı bilim insanları, virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi.

5. TÜRKİYE'DE ZİKA VÜRÜSÜ TANISI KONULDU MU?

Ãœlkemizde ÅŸu an bu sivrisinekler yok ama baÅŸta iklim olmak üzere her ÅŸey hızla deÄŸiÅŸiyor. Uzmanlara göre, bu sivrisinek de ülkemize gelebilir, floramıza girebilir ve biz bu hastalıkla boÄŸuÅŸmak zorunda kalabiliriz.

6. KAÇ ÜLKEDE SALGIN VAR?

Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün (DSÖ) bölgesel kuruluÅŸu Pan Amerikan SaÄŸlık Örgütü (PAHO), Batı Hemisfer'de Kanada ve Åžili hariç en az 22 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Öte yandan salgının Danimarka yani Avrupa'ya sıçradığı gelen son bilgiler arasında.

HAMÄ°LE KALMAYIN UYARISI

Güney Amerika ülkeleri, sivrisineklerin bulaştırdığı ve kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsüyle mücadele için vatandaşlarına hamile kalmamaları tavsiyesinde bulunuyor.

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu.

ABD ALARMDA

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, sivrisinek yoluyla bulaÅŸan Zika virüsünün yayılmasına ve Amerikan halkının korunmasına iliÅŸkin saÄŸlık ve ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Obama, Zika virüsünün Batı Hemisfer'de yayılmasının potansiyel ekonomik etkisi hakkında da bilgi alırken, virüsün tanımlanmasına iliÅŸkin araÅŸtırmaların hızlandırılması gerektiÄŸini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.