Sosyal Medya

Dünya

Piri: PKK terör listesinden çıkarılamaz

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen konferansta konuşan Türkiye Raportörü Kati Piri, bu aşamada PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına karşı olduğunu söyledi. "Öncelik çatışmaların sona ermesi" diye konuşan Piri, Türkiye'nin yaşanan çatışmalara müdahale hakkı bulunduğunu ancak bunun orantılı olması gerektiğini de söyledi.



Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen “Avrupa BirliÄŸi, Türkiye ve Kürtler” konferansının ikinci gününde düzenlenen oturumun baÅŸlığı “Yeni politikalar ve bölgesel çözümler” oldu. Toplantıda konuÅŸan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, katılımcıların “PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılması, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’de yaÅŸananlarla ilgili acil bir oturum düzenlemesi ve bir karar alması” gibi taleplerini içeren soruları yanıtladı.

PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını doÄŸru bulmadığını söyleyen Piri, önceliÄŸin tekrar müzakere masasına oturulması olduÄŸunu söyledi.

“Aksi takdirde Avrupa Parlamentosu’nun iÅŸleyiÅŸine karşı bir beklenti içinde oluruz. Türkiye’nin terörle mücadele etme hakkı vardır.”

“Muazzam bir silahlanma var, bu silahlar nereden geliyor?”

Aralık ayında Diyarbakır’a gittiÄŸini anlatan Piri, “Olayı bir bütün olarak ele almak gerekiyor” diye konuÅŸtu.

“Diyarbakır’a gittim. Orada kazılan hendekler, barikatlar var. Muazzam bir silahlanma söz konusu. Tüm bunlar nereden geliyor? Beni ÅŸaÅŸkınlığa uÄŸrattı. Ben hükümetin tutumunu haklı göstermek istemiyorum ama ortada söz konusu olan sivillerin buna kurban olmasıdır. Olayı bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Hükümet buna suskun mu kalmalı? Hiç tepki vermemeli mi? Orantılılık önemlidir. Burada belli bir orantılılığı talep etmek gerekiyor.”

Piri, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’de yaÅŸananlarla ilgili acil bir toplantı yapıp, karar almasına iliÅŸkin beklentilere ise, “BaÄŸlayıcı niteliÄŸi olmayan bir karar alınmasını doÄŸru bulmuyorum” yanıtını verdi.

Piri: Terörist organizasyon olduğunu düşünüyorum

Toplantı sonrasında Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Kati Piri, PKK’nın terörist örgütler listesinden çıkarılmasına neden karşı olduÄŸunu, “Çünkü terörist bir organizasyon olduÄŸunu düşünüyorum. Türkiye’de barış olsa, koÅŸullar baÅŸka olsa, geri dönüşler saÄŸlanabilse baÅŸka türlü deÄŸerlendirilebilir ama ÅŸimdi deÄŸil.” dedi.

Åžu anda öncelikli olanın Türkiye’de çözüm görüşmeleri için yeniden masaya oturulması olduÄŸunu belirten Piri, “Çatışmaların sona ermesi, 50-60 gündür süren sokaÄŸa çıkma yasaklarının kalkması, insanların tıbbi yardıma ulaÅŸmasının saÄŸlanması gerekiyor” dedi.Piri, bunun için AB'nin bir köprü görevi görebileceÄŸini de belirtti.

SokaÄŸa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde Ordu’nun bulunmasına ve sokaklarda tankların gezmesine anlam veremediÄŸini söyleyen Piri, “Paris’te de güvenlik nedeniyle sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildi ama siviller zarar görmedi, böyle manzaralar yaÅŸanmadı” dedi. Al Jazeera’nin “YaÅŸananlar farklı deÄŸil mi? Siz de konuÅŸmanızda söylediniz, Türkiye’de ÅŸehir merkezlerinde kazılmış hendekler var. Güvenlik güçlerine karşı ağır silahlar kullanılıyor” sorusunu da yanıtlayan Piri, “Önemli olan bu güvenlik önlemlerinin orantılı bir ÅŸekilde alınması. Sivillerin zarar görmemesinin saÄŸlanması” dedi.

Kati Piri’nin PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını doÄŸru bulmadığına iliÅŸkin sözlerini konferansa katılan bazı konuÅŸmacılar eleÅŸtirdi. Hollanda Wageningen Ãœniversitesi’nden toplantıya katılan Profesör Joost Jongerden, PKK’yı siyasi bir örgüt olarak tanımladı ve Piri’nin sözlerini doÄŸru bulmadığını söyledi.

Werz: HDP ve PYD’nin Ruslarla olan aÅŸkı

 

Amerikan düşünce kuruluÅŸu “Center for American Progress” temsilcisi Michael Werz
[Fotoğraf: Gonca Şenay / Al Jazeera Türk]

 

Amerikan düşünce kuruluÅŸu “Center for American Progress” temsilcisi Michael Werz ise, “Gerçekçi olmamız gerekiyor. En az 5 yıl PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılması söz konusu olamaz. 13 Ocak’ta olduÄŸu gibi (Çınar’daki bombalı saldırı) bombalar yapılırsa bu 5 yıl geri gönderir. Bombalar devam ederken siyasi bir içerik içinde ilerleme söz konusu olamaz.”

Werz, HDP EÅŸ BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’ın Rus DışiÅŸleri Bakanı Lavrov ile yaptığı görüşmenin ABD BaÅŸkanı Obama’yı da zor durumda bıraktığını belirtti.

“HDP ve PYD’nin Ruslarla olan aÅŸkına deÄŸinmek istiyorum. Bu ziyaret baÅŸkan Obama’yı zor durumda bırakıyor. Rusya ile müttefik olmak ister gibi görüntü yaratıyor.”

Soru cevap bölümünde Werz'in bu sözleri eleştiri konusu oldu. Türkiye'nin Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte IŞİD'i destekleyen ülkeler arasında yer aldığı, Werz'in bu koşullarda PKK'nın terör örgütleri listesinde yer almasına neden karşı çıktığı soruldu. Werz, Türkiye'nin IŞİD'e destek verip vermediğinin çok ciddi bir şekilde araştırıldığını bu konuda en ufak bir ipucuna dahi rastlanmadığını belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.