Sosyal Medya

Güncel

Ankara'da bakan düzeyinde Holokost anması

Holokost Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü dolayısıyla Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen etkinliğe AB Bakanı Volkan Bozkır da katıldı



Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, çok kültürlü toplum ve birlikte yaşama geleneğinin devam ettirilebilir olmasına yönelik şüpheler ve aşırı sağ partilerin yükselişinin gelecek için kaygıları artırdığını belirterek, "Salgın hastalık olarak nitelendirebileceğimiz ve dünya genelinde artmakta olduğunu müşahede ettiğimiz antisemitizm, İslamofobi ve yabancı düşmanlığının zaman zaman ülkemizde de bazı marjinal çevrelerde etkili olduğunu maalesef gözlemliyoruz. Hangi dini, etnik ve mezhebi kimliğe karşı olursa olsun herhangi bir nefret söylemine müsamaha göstermemiz mümkün değildir" dedi.

Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla Ankara Ãœniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonunda yapılan etkinlikte konuÅŸan Bozkır, 1930’larla birlikte modern uygarlığın vahÅŸi barbarlığın antitezi olmadığının ortaya çıktığını söyledi. Moderniteyle birlikte girilen yeni dönemin yaratıcı doÄŸasının yanı sıra milyonların ölümüne yol açan ölüm kampları, savaÅŸ ve yok edici doÄŸaya da sahip olduÄŸunun görüldüğünü ifade eden Bozkır, teknolojik ilerlemenin milyonlarca insanın vahÅŸice yok edilmesinde kullanılan vasıtalara dönüşmesine de tanık olunduÄŸunu anlattı.

Bakan Bozkır, AB’nin temellerinin o dönemde yaÅŸanan benzersiz vahÅŸetin yarattığı umutsuzluk ortamında böylesine acıların bir daha tekrarlanmasını önleyecek bir düzenin kurulması için atıldığını söyledi. AB’nin örnek bir barış projesi olarak ortaya çıktığını vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

“Ancak AB tarafından ortaya konan bu deÄŸerlerin eski kıtayı zehirleyen yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve antisemitizmi tamamen tarihin dehlizlerine gömdüğünü söylememiz bugün maalesef mümkün deÄŸildir. Son yıllarda Avrupa'nın çeÅŸitli yerlerinde ırkçı saldırılarda büyük artış olduÄŸunu üzüntüyle gözlemliyoruz. Yakın dönemde antisemitizm hastalığının kendisine yeni dostlar devÅŸirmiÅŸ olduÄŸunu ve Ä°slamofobi ile yabancı düşmanlığı gibi iki olgunun ortaya çıktığını görüyoruz. Çok kültürlü toplum ve birlikte yaÅŸama geleneÄŸinin devam ettirilebilir olmasına yönelik şüpheler ve aşırı saÄŸ partilerin yükseliÅŸi gelecek için kaygıları artırmaktadır. Salgın hastalık olarak nitelendirebileceÄŸimiz ve dünya genelinde artmakta olduÄŸunu müşahede ettiÄŸimiz antisemitizm, Ä°slamofobi ve yabancı düşmanlığının zaman zaman ülkemizde de bazı marjinal çevrelerde etkili olduÄŸunu maalesef gözlemliyoruz. Hangi dini, etnik ve mezhebi kimliÄŸe karşı olursa olsun herhangi bir nefret söylemine müsamaha göstermemiz mümkün deÄŸildir."

Geçen yıl boyunca Yahudi cemaatiyle işbirliği içinde 27 Ocak'ta Ankara'da gerçekleştirilen tören başta olmak üzere çok sayıda etkinlik düzenlendiğini söyleyen Bozkır, bu törenlerin tehditler karşısında aklın ve vicdanın her zaman uyanık tutulmasına yardımcı olacağına olan inancını dile getirdi.

Törende bir konuşma yapan Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva da holokostun insanlık tarihinin en talihsiz döneminde, insanlığa dair her ne varsa, insanın varoluşundan bu yana ürettiği tüm ahlaki değerlerin sıfıra eşit kılınması girişimi olduğunu söyledi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.