Sosyal Medya

Güncel

Gazze'deki kanser hastaları zor durumda

İsrail ablukası nedeniyle yeterli tıbbi imkanların olmadığı Gazze Şeridi'nde kanser hastaları tedavileri için gerekli ilaçlara ulaşamadığı gibi yurtdışında tedavi imkanından da mahrum bırakılıyor.



AA'nın haberine göre, Filistinli binlerce hasta, bölgedeki saÄŸlık ÅŸartları nedeniyle Filistin SaÄŸlık Bakanlığı bünyesindeki Yurtdışında Tedavi Biriminden rapor alarak Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı aracılığıyla Kudüs, Batı Åžeria ve Ä°srail hastanelerinde tedavi görmek zorunda kalıyor.

Söz konusu raporun çıkması için haftalarca bekleyen hastalar, çoğu kez İsrail'in raporu kabul etmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğruyor.

Ä°statistiklere göre, bini kronik olmak üzere 4 bin hasta tedavi imkanlarının yetersizliÄŸi nedeniyle yurtdışına çıkmayı bekliyor. Gazze Åžeridi'nde yüzde 16,5'le en yaygın görülen meme kanseriyken, onu sırasıyla kolon ve akciÄŸer kanseri takip ediyor. 

Yaklaşık bir yıldır meme kanseri olan Filistinli Emira eş-Şimali (43), geçen ay kemoterapi alması gerektiğini ancak İsrail'in güvenlik gerekçesiyle Kudüs'e geçmesine izin vermediğini ifade etti.

Şimali, "Halim ne olacak bilmiyorum. Tedavim tam bir ay gecikti. Daha ne kadar gecikeceği konusunda da hiçbir bilgim yok. Devamlı kendimi yorgun ve bitkin hissediyorum. Ev işlerinde zorlanıyorum, hayatım hastalıkla geçecek gibi geliyor" dedi.

"7 aydır ilaçlarım bulunmuyor"

Gazzeli Alya el-Burnu ise 3 yıl önce meme kanseri olduÄŸunu ve göğsünü aldırdığını söyledi. 

Kanserin nüks etmesinin önüne geçmek için kullanılan ilaçları 7 aydır temin edemediğini belirten Burnu, "Sağlık Bakanlığında 7 aydır ilaçlarım bulunmuyor. Eczanelerde de ancak çok sınırlı miktarda var" diye konuştu.

Ä°laçları düzenli kullanmamanın kanser riskini artırdığına dikkati çeken Burnu, ekonomik sorunları olmasına raÄŸmen kendi bütçesiyle ilaçları temin etmek için uzun bir süre uÄŸraÅŸtığını ancak baÅŸarılı olamadığını kaydetti. 

"Ablukanın ve bölünmenin bedelini canlarımızla ödüyoruz"

Burnu, "Durumumuz çok zor. Ä°srail ablukasının ve Filistin'deki bölünmenin bedelini canlarımızla ödüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kanserle yaÅŸamanın kolay olmadığını anlatan Burnu, sorumlulardan gerekli tıbbi imkanları saÄŸlamalarını istedi. 

Gazze'deki SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref el-Kudra da kanser tedavisinde kullanılan 60 kalem ilaçtan 23 ila 30 çeÅŸidin Gazze Åžeridi'nde hiç bulunmadığı, tıbbi araç-gerecin ise yüzde 30'unun tükendiÄŸi bilgisini verdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.