Sosyal Medya

Güncel

Atık kâğıt işçileri: Kimse ekmeğimizle oynamasın

Kâğıt işçilerinden kâğıt alan firmalara ceza kesileceği yönündeki tebligat yüz binlerce geri dönüşüm işçisini işsiz bırakacak.



Kâğıt işçilerinden kâğıt alan firmalara ceza kesileceği yönündeki tebligat yüz binlerce geri dönüşüm işçisini işsiz bırakacak.
 
Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, 2011 yılındaki yönetmeliÄŸi dayanak göstererek kâğıt işçilerinden, kağıt alan lisanslı firmalara yolladığı tebligat ve denetleme memurları ile toplayıcıdan kağıt almaları durumunda yasal çerçevede 140.000 TL ceza uygulayacağını belirtti. Bakanlığın tebligatı üzerine bazı firmalar kâğıt alımını kesti, bazılarında devam etse de kâğıt işçileri çok tedirgin. Yıllardır kâğıt toplayan işçiler, “Kimsenin canına, malına kastetmedik. Dizilerde, filmlerde gösterildiÄŸinin aksine çalmıyoruz, çırpmıyoruz, sokak serserisi de deÄŸiliz. BirçoÄŸumuzun bakmakla yükümlü olduÄŸu aileleri ve çocukları var. Namusumuzla, onurumuzla kimseye eyvallah etmeden ekmeÄŸimizi kazanıyoruz. Kimse bizim ekmeÄŸimizle oynamasın” dedi.
 
Milli Gazete'den Rahmi Yolcu'ya konuşan işçilerin açıklamalarının bulunduğu haber şöyle:
 
“5 çocuÄŸum var, onlara nasıl bakacağım?
 
Kâğıt işçisi Orhan abi ile konuÅŸuyoruz. Çok dolmuÅŸ Orhan abi. Kaç gündür gazetelerden, televizyonlardan takip ediyorum bizimle alakalı haberleri diyor ve içini döküyor: “Evliyim. 5 çocuÄŸum var. Yıllardır bu iÅŸten ekmeÄŸimi kazanıyorum. Åžimdi bize bırakın gidin diyorlar. Nereye gideceÄŸiz, ne iÅŸ yapacağız, ben evime, çocuklarıma nasıl bakarım? Allah rızası için bıraksınlar da ekmeÄŸimizi kazanalım.”
 
“Bu iÅŸe bir çözüm bulsunlar”
 
KATI atık deposu iÅŸletmesi sahibi Mehmet Demir ise, “Bu iÅŸten yüzbinlerce kiÅŸi ekmek yiyor. Sadece bizim bulunduÄŸumuz BeyoÄŸlu bölgesinde 66 tane irili ufaklı toplama deposu var. Benim ÅŸu an lisans için belirtilen ÅŸartları ve maddi külfeti karşılamam mümkün deÄŸil. Buraya topladıkları atıkları getiren onlarca kağıt işçisi var. Artık korkarak geliyorlar. Açıkçası biz de korkarak alıyoruz atıkları onlardan. Biz de ekmeÄŸimizin peÅŸindeyiz, onlar da. Kimseyi geri çeviremeyiz. Devlet bu iÅŸe bir çözüm bulmalı” dedi.
 
“Aileme para gönderemem…”
 
Aynı bölgede çalışan Afganistanlı Ä°smetullah ile de karşılaşıyoruz. Avrupa'ya gitme hayali var. Türkiye'de atık kağıt toplayarak biriktirdiÄŸi parayla Avrupa'ya geçmeyi düşünüyor. Türkiye onun için güvenilir bir limandı. Bakanlık ve tekelci firmalar kâğıt işçilerinin ekmeÄŸine taÅŸ koyana kadar. Çat pat öğrendiÄŸi eksik bir Türkçe ile, “Ä°ki çocuÄŸum var. Ailem Afganistan'da. Buradan Avrupa'ya gideceÄŸim” diyor ve ekliyor: “Yabancı olduÄŸumuz için bize iÅŸ vermiyorlar. Ä°ÅŸ vermeye niyeti olanlarsa yarı fiyatına çalıştırmak için iÅŸ vermek istiyor. Bu iÅŸi yapmazsam ne aileme para gönderebilirim ne de Avrupa'ya gidebilirim.”
 
“EkmeÄŸini taÅŸtan çıkarmak” deyiminin vücut bulmuÅŸ hali olan yüzbinlerce kâğıt işçisi Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı'nın aldığı kararla bir an da iÅŸsiz kaldı. Ger dönüşüm iÅŸini alan büyük firmalarla aleyhlerine olan ÅŸekilde çalışmaya zorlanan yüzbinlerce kâğıt işçisi ve küçük iÅŸletmeci, para cezası tehdidiyle sindirilmeye ve sokaklardan çekilmeye zorlanıyor. Birkaç gündür hiç olmadığı kadar baskı altında olan kâğıt işçileri, sıkıntılarını Millî Gazete'ye anlattılar.
 
“Yabancı olduÄŸumuz için bize iÅŸ vermiyorlar”
 
Afganistanlı kâğıt işçisi Ä°smetullah, “Ä°ki çocuÄŸum var. Ailem Afganistan'da. Buradan Avrupa'ya gideceÄŸim. Yabancı olduÄŸumuz için bize iÅŸ vermiyorlar. Ä°ÅŸ vermeye niyeti olanlarsa yarı fiyatına çalıştırmak için iÅŸ vermek istiyor. Bu iÅŸi yapmazsam ne aileme para gönderebilirim ne de Avrupa'ya gidebilirim.”
 
“Artık korkuyoruz”
 
Katı atık deposu iÅŸletmesi sahibi Mehmet Demir, “Bu iÅŸten yüzbinlerce kiÅŸi ekmek yiyor. Sadece bizim bulunduÄŸumuz BeyoÄŸlu bölgesinde 66 tane irili ufaklı toplama deposu var. Benim ÅŸu an için lisans için belirtilen ÅŸartları ve maddi külfeti karşılamam mümkün deÄŸil. Buraya topladıkları atıkları getiren onlarca kâğıt işçisi var. Artık korkarak geliyorlar. Açıkçası biz de korkarak alıyoruz atıkları onlardan. Biz de ekmeÄŸimizin peÅŸindeyiz, onlarda. Kimseyi geri çeviremeyiz. Devlet bu iÅŸe bir çözüm bulmalı.”
 
“Ä°ÅŸimizi elimizden almasınlar”
 
Kâğıt işçisi Orhan abi: “Evliyim. 5 çocuÄŸum var. Yıllardır bu iÅŸten ekmeÄŸimi kazanıyorum. Åžimdi bize bırakın gidin diyorlar. Nereye gideceÄŸiz, ne iÅŸ yapacağız, ben evime, çocuklarıma nasıl bakarım? Allah rızası için bıraksınlar da ekmeÄŸimizi kazanalım. Kimseye bir zararımız yok. Kendi yağımızda kavruluyoruz. VatandaÅŸa sıkıntı vermemeye dikkat ediyoruz. Esasen yaptığımız iÅŸ herkesin faydasına. Ä°ÅŸimizi elimizden almasınlar. Bizi maÄŸdur etmesinler. BaÅŸka bir ÅŸey istemiyoruz.”
 
2011 yılına kadar gelinen süreçte mevcut düzenlemelerin yeterli seviyede olmadığı öne sürülerek, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından 2011 yılı AÄŸustos ayında “Ambalaj Atıklarının Kontrolü YönetmeliÄŸi”ni yürürlüğe sokuldu. Söz konusu yönetmelik, atık toplama iÅŸinin her alanına maddi külfeti olan bir lisans zorunluluÄŸu ve dev ÅŸirketlerin iÅŸtahını kabartan tekelleÅŸmeyi beraberinde getirdi. Kendi sektörünü oluÅŸturmuÅŸ olan ve ekonomiye ciddi katkıları olan katı atıkların geri dönüşüme kazandırılması süreci, tekelleÅŸmeyle birlikte en çok bağımsız olarak sokaklardan atık toplayan işçileri vurdu. 2011 yılından bu yana kısmi olarak baskı altında olan ve kamuoyunda kâğıt atık işçisi olarak bilinen bu kesim, yönetmeliÄŸin son günlerde sert bir ÅŸekilde uygulanmaya baÅŸlanmasıyla ekmeklerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya. Atık işçilerinin ekmeÄŸine taÅŸ koymaya çalışan tekelci zihniyetin tek amacı, böylesi büyük bir sektörde kendileri dışında kazananın olmamasını saÄŸlamak.
 
TÜİK verilerine göre sayıları 500 bini aÅŸan atık işçilerinin çok büyük bir bölümü iÅŸsiz bırakılmak üzere. Son günlerde atık sektörü içindeki küçük firmalar ile kendi baÅŸlarına çalışan atık kâğıt işçileri belediyeler ve tekel firmalar tarafından hedef alınıyor. Cezai yaptırım tehdidiyle korkutulan kağıt işçileri, “Ya bizim ÅŸartlarımızda çalışırsın, ya da bu iÅŸi size yaptırmayız” mealindeki tehditlerle korkutularak sindirilmek isteniyor. Rant kavgasının ortasında kalanlar, çöplerden ekmeklerini çıkarmaya çalışan atık işçileri. Atık toplama iÅŸinin ihale edildiÄŸi büyük firmalar, ilk etapta kendi nakliye ve toplama süreçlerini oluÅŸturmaya çalışmış fakat yüksek maliyet ile birlikte bundan vazgeçmek zorunda kaldılar. Firmalar, mecburiyetten ötürü atık kâğıt işçileri ile geçici bir dönem süren malı tek bir yere vermeleri ÅŸartıyla uzlaÅŸtılar. Fakat bunun yanında fiyatlar da mümkün olduÄŸunca firmalar lehine düşürülmeye çalışıldı. Bu durum tekelci firmalar için rant kapısını sonuna kadar araladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.