Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye'ye 7.5-8 milyon mülteci daha gelebilir'

AFAD Başkanı, "Suriye'de 7.5-8 milyon evinden edilmiş insan var. Bunlar aynı zamanda ülkesini terk edebilecek potansiyel sığınmacı" dedi.



AFAD BaÅŸkanı Dr. Fuat Oktay, Ocak 2016 itibarıyla 2,5 milyon ''biyometrik kayıtlı''Suriyelinin Türkiye’de yaÅŸadığını açıkladı. Sokakta yaÅŸayan Suriyelilerle ilgili çarpıcı açıklama yapan Oktay, ''2,5 milyon Suriyeli'nin 2 milyonunun sokakta dilenci'' olduÄŸu yönünde algıya dikkat çekerek, ''sokaktaki çocuk ve kadınlara yardımın istismara'' yol açacağını vurguladı. 
 
252 KİŞİYLE BAÅžLADI 

Oktay, yeni barınma kamplarını açıklamak istemediklerini belirterek, '''Åžurada ÅŸu kampı yapıyoruz, burada bu kampı yapıyoruz' ÅŸeklinde açıklamadık. Sebebi de kamp yapımı baÅŸladığı andan itibaren çok farklı bir iletiÅŸim aracı var buradaki Suriyeliler ve Suriye içerisindeki Suriyeliler arasında, biz onu gördük. Suriye’de yine yaklaşık 7,5-8 milyon potansiyel evinden edilmiÅŸ, yerinden edilmiÅŸ insan var. Yani bu, ülkesini terk edebilecek potansiyeldir aynı zamanda'' dedi.
 
Meclis’te kurulan 
Mülteci Hakları Alt Komisyonu’na bilgi veren Dr. Fuat Oktay, Suriye’deki iç savaşın ÅŸiddetlenmesiyle 2011 Mayıs ayında 252 kiÅŸiyle baÅŸlayan göç dalgasının hızlanarak devam ettiÄŸini kaydetti. 
 
NERELERDE YAÅžIYORLAR?

Oktay'ın verdiÄŸi bilgiye göre; Åžanlıurfa'da 378 bin, Hatay'da 364 bin, Ä°stanbul 357 bin, Gaziantep'te 325 bin, Adana'da 135 bin, Ä°zmir'de 83 bin, Ankara'da 51 bin 428 Suriyeli yaşıyor. Suriyelilerin en çok tercih ettiÄŸi ilk 10 il arasında Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa ve Ä°zmir bulunuyor.

Oktay, özetle şunları kaydetti:
 
RÄ°SK OLUÅžTURAN ÅžEYLER 

8 MÄ°LYON POTANSÄ°YEL: Ãœlkesini terk edenlerin 2,5 milyonu ülkemizde. Åžimdi diÄŸerleri de yine diÄŸer komÅŸu ülkelerde geriye kalan da Ãœrdün, Lübnan, 
Irak ve Mısır olmak üzere ama en yoÄŸun olan Türkiye. Bu ‘ilave’ dediÄŸimiz geriye kalan 8 milyon bir potansiyeldir ve illa hepsi de ülkesini terk edecek anlamında deÄŸildir ama kendi evini terk etmiÅŸ durumdadır yani kendi ülkesi içerisinde kendisi yardıma muhtaçtır. Ciddi sıkıntı halinde terk edecek ilk potansiyeldir bunlar; çok ciddi bir risktir. 
 
Türkiye’yi tehdit eden bölge, Türkiye için risk oluÅŸturan ÅŸey var evet Halep, Hama, Humus civarı yani Azez’den baÅŸlayarak bir aÅŸağıya doÄŸru, güneye doÄŸru bir ÅŸey çekerseniz o bölge ama diÄŸer bölgelerden de zaten o bölgelere gelerek Türkiye’ye girmeye çalışan belirli bir kesim var, buna Irak dahildir.
 
'SESLENÄ°YORUZ AMA DUYULMUYORUZ' 

UNÄ°CEF'E ELEÅžTÄ°RÄ°: Uluslararası camiaya seslendik, sesleniyoruz, ne yazık ki yeteri kadar duyulduÄŸumuzu ve uluslararası kuruluÅŸların yeteri kadar ellerini taşın altına koyduklarına da inanmadığımızı ifade etmek istiyorum. Bunu kendilerini de çok açık ÅŸekilde ifade ediyoruz, UNICEF baÅŸta olmak üzere. UNICEF’in bize katkıları vardır. 
 
33 PREFABRÄ°K OKUL

Yaklaşık 33, bu sayı deÄŸiÅŸebiliyor, devam eden okulları da bazı bazı okulları da var ama 33 prefabrik okul yapımı yani her biri bin öğrencili kapasiteli dediÄŸimizde toplamda 33 bin sadece prefabrik okul yapılıyor olması demek BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin çocuklardan sorumlu bir kurumu için bu konuda yardım ediyor ve üzerine düşen sorumluluÄŸu yerine getiriyor anlamına gelmiyor. 
 
'SOKAKTAKÄ° DÄ°LENCÄ°LERE YARDIM ETMEYÄ°N'

Ä°STÄ°SMAR: Gördük ki bu bir sosyal problem yani açlıktan kaynaklanan, yoksulluktan kaynaklanan sadece bir olay deÄŸil aslında daha fazla kazanacağı düşüncesiyle çocukların ve kadınların da istismar edildiÄŸi bir yapı. 
 
Onun için biz hep ÅŸunu çok açık ÅŸekilde ilan ettik, dedik ki: ‘Dışarıda gördüğünüz çocuklara ve kadınlara veya dilencilere, erkeklere lütfen yardım etmeyin. Yardım ettiÄŸiniz her bir kuruÅŸ bu çocukların veya kadınların daha fazla istismarına sebep olacaktır’. Aynı ÅŸeyi tekrarlamak istiyorum yani bu bir istismar olayı bir ihtiyaçtan kaynaklanan dilenme olayı deÄŸil.
 
YENÄ° KAMPLAR: afad olarak hep ÅŸunu yaptık aslında: Kamuoyuna hiç açıklamadık, ‘Ä°ÅŸte, ÅŸurada ÅŸu kampı yapıyoruz, burada bu kampı yapıyoruz’ ÅŸeklinde hiç açıklamadık. Sebebi de kamp yapımı baÅŸladığı andan itibaren çok farklı bir iletiÅŸim ara cı var buradaki Suriyeliler ve Suriye içerisindeki Suriyeliler arasında, biz onu gördük. 
 
Suriye’de yine yaklaşık 7,5-8 milyon potansiyel evinden edilmiÅŸ, yerinden edilmiÅŸ insan var. Yani bu, ülkesini terk edebilecek bir potansiyeldir aynı zamanda. Åžu an itibarıyla Yayladağı’nda yeni bir kamp yapımımız var ama mevcut kampın yenilenmesi ÅŸeklinde bu. Yine Hatay’da BoynuyoÄŸun’da bir kampımız var. 
 
O da, yine mevcut kamplarda kalanların transfer edileceÄŸi yer olarak... MaraÅŸ’ta yine bir kampımız var, ÅŸu anda baÅŸlamak üzere. O da yine mevcut kampın yenilenmesi ÅŸeklinde.
 
KALMAK Ä°STEMÄ°YORLAR

Özellikle dilenenler ve yine Ä°stanbul özelinde medya ve kamuoyuna yansımıştı parkta kalanlar, görüntü itibarıyla da normal insani boyutta olumlu manzaralar deÄŸildi. Biz 40 bin kiÅŸilik yer ayırmıştık ilk etapta kamplarımızda, sonrasında valilikleri talimatlandırdık. ‘Hiçbir dilenciyi, hiçbir Suriyeliyi hem dışarıda görmek istemiyoruz hem parklarda görmek istemiyoruz; yeteri kadar yerimiz vardır’ ÅŸeklinde... Bunları ikna yöntemiyle götürmeye çalıştık. Götürdüklerimiz de bir ÅŸekilde kalmak istemiyorlar.
 
Sonuçta ÅŸunu gördük: Sayı olarak baktığımızda algıdaki kadar çok yüksek bir sayının olmadığını gördük, yani böyle sanki 2,5 milyon Suriyeli’nin 2 milyonu neredeyse sokakta dilenci, vesaire. Böyle deÄŸil sadece binler yani bin, 2 bin, maksimum 3 bin civarındaki sayının olduÄŸunu gördük ve burada da, tamamının onların aslında Suriyeli olmadığı da yine emniyet yetkililerinden gelen §bilgiler çerçevesinde eriÅŸtiÄŸimiz ÅŸeylerdi. 

 

Kaynak : Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.