Sosyal Medya

Coğrafyamız

Muhalifler için karar günü

Riyad’da toplanan SMDK’nın sözcüsü Salih Muslat, Cenevre görüşmesine katılıp katılmayacaklarına dair kararın Çarşamba sabahı verileceğini açıkladı. Muhalifler İran ve Rusya’yıı suçlarken BM Suriye Temsilcisi Mistura’nın soruna bakış açısını eleştiriyor.



Cenevre toplantısına katılımla ilgili olarak Suudi Arabistan’ın BaÅŸkenti Riyad’da toplanan muhalif SMDK yetkilileri, kararın ÇarÅŸamba sabahı açıklanacağını belirtti.  Heyetten Munzir Mahos Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "Gelen davetiyelerde eskilerinden bir farkını görmedik. Davetiyeyi kabul edip etmemek konusunu tartiÅŸmaya devam ediyoruz. Konuyu ciddiyetle ele aliyoruz.” dedi.

SMDK'nın Sözcüsü Salim Muslat, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada muhaliflerin Cenevre'ye katılmak konusunda olumlu davranmaya kararlı olduklarını söyledi. Ancak Rejim'in insani alanda bir adım atıncaya kadar gitmeyeceklerini belirtti ve "Rejim en azından kuşatmalara son versin. Bu bir saatte gerçekleştirilebilen bir adım" dedi. Muslat, müzakerelerin bu ayın sonunda ya da daha da sonra düzenlenebileceğini söyleyerek Cenevre görüşmelerinin ertelenebileceğini de ima etti.

“Mistura toplantıyı sulandırıyor”

SMDK Ãœyesi Burhan Galyun, BM Özel Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Cenevre’de müzakereler yerine görüşmelerin yapılması konusunda ısrar ederek toplantıyı sulandırdığını söyledi. Galyun ÅŸu açıklamayı yaptı;

“Belli ki burada istenen ÅŸey rejim ile muhaliflerin belli bir hedefe ulaÅŸması için müzakere yÄŸrÄŸtmek deÄŸil BM Temsilcisinin denetiminde bir Suriye forumu düzenlemek. Böylelikle, Suriye’nin tüm kesimlerini ve bileÅŸenlerini ilgilendiren demokrasiye geçiÅŸ ve rejime hesap sorma hedefini bitmek bilmeyen diyalog ve tartışmalarla sulandırmak. Gelecek Cenevre toplantısının tek amacı Sayın De Mistura’nın taraflardan bilgi toplaması ve ardında o bilgilerden uluslararası baskılara uygun bir rapor hazırlayıp BMGK’ya sunmak.”

“Suriye’yi dinamitle patlatan Ä°ran”

Galyun, De Mistura’nın takip ettiÄŸi tek kılavuzunun Ä°ran’ın Esed rejimini korumak için ortaya koyduÄŸu dört madde olduÄŸunu söyledi ve ÅŸunları belirtti:

“De Mistura’nın Cenevre’de sayısız taraf arasında yapmak istediÄŸi gayri resmi müzakereler, sorunun Esed rejimi deÄŸil Suriyeliler olduÄŸu savı üzerine. Suriyeliler arasında bir çözüm saÄŸlamadan rejimi kurtarmak mümkün olmayacak. Böylelikle rejim sadece krizin sorumluluÄŸundan kurtulmayacak, ayrıca devlet adı altında Aralarında bölünmüş uluslararası arenasından kurtulacak. Suriye’yi dinamitle patlatan Ä°ran ise Suriye’de birliÄŸi koruyan tarafa dönüşecek… UzlaÅŸma, Barış ve siyasi çözüm adı altında her ÅŸeyin tersine dönüştürüldüğü, caninin kurbana, kurbanın ise cellada dönüştürüldüğü bir anı yaşıyoruz.”

“Ruslar siyasi süreci sabote ediyor”

SMDK’nın BaÅŸkan Yardımcısı HiÅŸam Merve ise Rusların muhaliflerin heyetinde teröristlerin olduÄŸu yönündeki iddialarıyla muhalif heyetin güvenilirliÄŸini sarsmayı amaçladığını söyledi:

“Ruslar böylelikle siyasi süreci sabote ediyor. Rejimin heyetinden söz eden veya onlara karışan kimse yok. Top, De Mistura’nın, rejimin ve müttefiklerinin sahasında. De Mistura’nın onlara baskı uygulamakla mükellef. Bu de Mistura’nın BM’nin temsilcisi ve arabulucu olarak en temel görevi. Cenevre bildirgesinin ve ilgili BM kararlarının ortaya koyduÄŸu yükümlülüklerden kaçmak, yaralı Suriye’nin kanlı krizinden çıkış yolu üretmeyecektir”

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.