Sosyal Medya

Dünya

Rusya mültecileri kabul etmeyecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Norveç'in Rusya'ya geri gönderdiği mültecileri kabul etmeyeceklerini açıkladı. Norveç, ülkenin kuzeyindeki geçici sığınmacı kampında kalan ve çoğu Suriyeli olan mültecileri Rusya’ya geri göndermeye başlamıştı.



Norveç hükûmeti, 2015’in Eylül ayından beri ülkenin kuzeyindeki geçici sığınmacı kampında kalan ve çoÄŸunluÄŸu Suriyeli olan yaklaşık 5 bin 500 mülteciyi Rusya’ya geri gönderme kararı aldı.

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da yaptığı basın açıklamasında Norveç'in Rusya'ya geri gönderdiÄŸi mültecileri kabul etmeyeceklerini açıkladı. Mültecilerin Rusya'ya girmek için ziyaret nedenlerini olduÄŸundan farklı gösterdiklerini savunan Lavrov, ''Ziyaret gerekçeleri konusunda bize yanlış bilgiler vardır. Bu yüzden, mültecileri geri kabul edemeyiz'' diye konuÅŸtu. Norveç ile ortak çıkarlar doÄŸrultusunda bir çözüm bulmak için görüşmelerini devam ettirdiklerini söyleyen Lavrov, Rusya'dan Ä°skandinav ülkesine mülteci geçiÅŸlerinin engellendiÄŸini belirtti. 

Ä°skandinav ülkesindeki mültecilerin çoÄŸu, Akdeniz’i aÅŸarak yolculuk etmekten daha ucuz ve daha güvenli bulduÄŸu için Norveç’e Rusya üzerinden karayolu ile ulaÅŸmıştı. Bazı mülteciler, Rusya’dan Ä°skandinavya’ya bisikletle ulaÅŸmayı baÅŸarmışlardı.

30’a yakın mülteci, Norveç’in kendilerini Rusya’ya geri gönderme kararını protesto etmek için açlık grevine baÅŸladı. Kararın insan haklarına aykırı olduÄŸunu savunan muhalifler, mültecileri Rusya’ya geri göndermenin onların hayatlarını riske atmakla eÅŸdeÄŸer olduÄŸunu savundu.

Oslo’dan geçen Kasım ayında yapılan açıklamada, Norveç’e ‘güvenli ülkeler’den gelen mültecilerin geri gönderileceÄŸi belirtilmiÅŸti. 2015 yılından bu yana en az 29 bin mülteci Norveç’e sığınma talebinde bulundu.

Kaynak: Storyful, Reuters 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.