Sosyal Medya

Coğrafyamız

Müslim: Davetiye almadım

Reuters'a açıklama yapan PYD Eş Genel Başkanı, Cenevre toplantısı ile ilgili eline davetiye geçmediğini söyledi. Müslim "Tabii ki bu toplantıya katılmayı içtenlikle istiyorum. Eğer bazı taraflar dışarıda bırakılırsa Cenevre-3'ün Cnevre-2 gibi başarısız olacağını düşünüyorum." dedi.



Reuters'a açıklama yapan PYD Eş Genel Başkanı, Cenevre toplantısı ile ilgili eline davetiye geçmediğini söyledi. Müslim şu açıklamayı yaptı:

"Tabii ki bu toplantıya katılmayı içtenlikle istiyorum. Eğer bazı taraflar dışarıda bırakılırsa Cenevre-3'ün Cnevre-2 gibi başarısız olacağını düşünüyorum. Biz, sahadaki geniş bir kitleyi temsil ediyoruz. Yani bizi dışlamak siyasi çözüm adına iyi bir hamle olmaz"

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın sözcüsü de katılımcılara davetiylerin gönderildiğini duyursa da kimlere gönderildiğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD'nin bu toplantıya katılması durumunda girişimi boykot edeceklerini açıkladı.

Özgür Suriye Ordusu karşıtı "muhalif"

Kürt tarsının Suriye Demokrat Meclisi (SDM) çatısı altında toplantıya davet edileceÄŸi de iddia ediliyor. SDM, PKK'nın Suriye kolu PYD’nin omurgasını oluÅŸturduÄŸu Suriye Demokrat Güçleri’nin (SDG) siyasi kolu. SDM'nin üyeleri Aynen SDG'de olduÄŸu gibi Kürt, Arap (Rakka Devrimciler Cephesi) ve Süryani isimlerden oluÅŸuyor. EÅŸ baÅŸkanları; Rusya’ya yakın bir isim olan ve Heysem Manna ve TEV-DEM olarak bilinen Kürtlerden oluÅŸan Demokratik Toplum Hareketi’nden Ä°lham Ahmed.

Cenevre'ye davet edildiÄŸi ya da edileceÄŸi iddia edilen isimlerden olan Mennah, Baas Partisi iktidarının ‘Barışçıl yollarla’ deÄŸiÅŸtirilmesini savunan bir isim. Dış müdahaleye ve silahla mücadeleye yani Özgür Suriye Ordusu’na karşıtlığını  sık sık dile getiren ancak Rusya’nın dış müdahalesi konusunda yorum yapmayan bir isism.

SDM, Riyad toplantısıyla eÅŸzamanlı olarak, yani 8-9 Aralık 2015 tarihlerinde Suriye’nin Haseke iline baÄŸlı Malikiye kasabasında kuruldu. Malikiye’deki Kurucu toplantısından sonra SDM 10 Ocak 2016’da Cenevre kentinde ikinci toplantısını düzenledi.

Muhalifler henüz karar vermedi

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanan Yüksek Müzakere Heyeti Sözcüsü Munzir Mahos ise Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada "Gelen davetiyelerde eskilerinden bir farkını görmedik. Davetiyeyi kabul edip etmemek konusunu tartişmaya devam ediyoruz. Konuyu ciddiyetle ele aliyoruz. Bu gece geç bir saatte ya da yarin sabah kararimizi açiklayacağız." dedi.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.