Sosyal Medya

Coğrafyamız

ABD, Rusya ve PYD'nin üs işbirliği

ABD'nin Haseke'de, Rusya'nın da Kamışlı'da PYD ile birlikte üs kuracağı öne sürüldü...



ABD, Rusya ve PYD'nin Suriye'deki yakınlaÅŸmasının sonuçları sahaya da yansıyor. ABD ve Rusya, PYD ile ortak üs kurma çalışmalarına baÅŸladığı öne sürüldü.

Habertürk'ün haberine göre; Ankara, PYD güçlerinin Fırat'ın batısına geçmesi olasılığını “kırmızı çizgi” olarak belirlerken hem ABD hem de Rusya PYD ile dikkat çekici yakınlaÅŸma sergiliyor. Ä°ki ülke, PYD ile ortak üs kurma çalışmalarına eÅŸzamanlı olarak baÅŸladı. ABD Haseke'de, Rusya ise Kamışlı'da PYD ile birlikte üs kuruyor. 2 üs bölgesinin birbirine uzaklığı sadece 85 km. Rusya'nın Suriye topraklarındaki asker sayısı ise 4 bini aÅŸtı.

HASEKE'DE ABD-PYD ÃœSSÃœ: ABD Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda yer alan ve PYD'nin kontrolündeki Haseke'ye baÄŸlı Rimelan'da hava üssü kuruyor. Düşünce kuruluÅŸu Stratfor'un yayımladığı uydu görüntülerine göre; Rimelan'daki mevcut pistin uzunluÄŸu 700 m'den 1300 m'ye çıkartıldı. Ãœssün lojistik destek amaçlı olarak kargo uçaklarının ve helikopterlerin kullanımına sunulması bekleniyor. İç savaÅŸ öncesinde söz konusu pisti zirai amaçlara yönelik uçaklar kullanıyordu.

KAMIÅžLI'DA RUS-PYD ÃœSSÃœ: Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ä°gor KonaÅŸenkov iddiaları yalanlasa da Rusya'nın Nusaybin'in hemen karşısındaki Kamışlı'da kara ve hava üssü kurmaya baÅŸladığı belirtiliyor. Ä°ddialara göre, bölgede ocak ayından bu yana hareketlilik arttı. Ãœste incelemelerde bulunan Rus heyetine, bölgeyi kontrolü altında tutan PYD güçleri eÅŸlik etti. Rus heyeti Kamışlı Havaalanı'nda da incelemelerde bulundu.

SURÄ°YE'DEKÄ° RUS ÃœSLERÄ° TARTUS ÃœSSÃœ: Uzun yıllardır Rusya'nın Akdeniz kıyısındaki tek üssü Suriye'nin sahil kenti Tartus'ta bulunuyor. Hamidiye Ãœssü'nde çok sayıda Rus savaÅŸ uçağı görev yapıyor. Rus savaÅŸ gemileri de Tartus limanını kullanıyor. Ãœste bin 700 Rus askeri görev yapıyor. 

LAZKÄ°YE ÃœSSÃœ: Ruslar Lazkiye'de Esad rejimine ait Hmeymim hava üssünü eylül ayında “ileri harekât merkezi” olarak yapılandırdı. Ä°lk etapta üsse yaklaşık 2 bin asker konuÅŸlandırdı. Ãœsse Rus askerleri için konteyner evler ve mobil hava kontrol istasyonu kuruldu. Pistlerde iyileÅŸtirme faaliyeti yürütüldü. Ardından yaklaşık 35 adet Su-24 ve Su-25 tipi savaÅŸ uçağı, 16 helikopter, 9 tank ve 2 karadan havaya füze sistemi üste konuÅŸlandırıldı.

HUMUS ÃœSSÃœ: Rusya, 2015'in sonlarında Humus kenti yakınlarındaki El Åžayrat hava üssünde ciddi bir yapılanma çalışmasına baÅŸladı. Lazkiye'den sonra Rus savaÅŸ uçaklarının kalkacağı ikinci adres olan hava üssünün rejimi güçlendireceÄŸi ifade ediliyor. El Åžayrat Havaalanı'nın ise 45 savaÅŸ uçağı barındırma kapasitesi bulunduÄŸu belirtiliyor.

PALMÄ°RA ÃœSSÃœ: Ruslar Palmira yakınlarındaki Tiyas'ta üs kurdu. Ãœsse 5 helikopter konuÅŸlandırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.