Sosyal Medya

Dünya

Rus basınının iddiası: Türkiye'den yaptırım geliyor

Rus basınından "Türkiye’den Rusya’nın ekonomik yaptırımlarına ilk büyük karşılık geliyor" iddiası...



Rus basını Moskova’nın uygulamaya koyduÄŸu ekonomik yaptırımlara Ankara’nın ilk yanıtı vermeye hazırlandığı iddiasını ortaya attı. Rusların iddiasına göre, Rusya’nın Türkiye’ye en önemli ihracat kalemlerinden birinde “karşı önlemler” gündemde:

Kommersamt gazetesinin bugün manÅŸetten verdiÄŸi habere göre, Türkiye Rus metalürji ÅŸirketlerine karşı anti damping soruÅŸturması baÅŸlatarak bu ülkeden ithal edilen ürünlere uygulanan vergiyi arttırmayı ve böylece önlem almayı planlıyor.  
Yerli üretimi haksız rekabetten korumak için Rusya’dan metalurji ürünlerinin ithalinde vergilerin tespit edilen damping oranı kadar, yani yüzde 13,66’ya kadar yükseltilmesi gündemde. 
 
Gazete bu oranın, aÄŸustos ayında Rusya’dan gelen ithal mallarına uygulanan vergilere kıyasla“hissedilir derecede yüksek” olduÄŸunu vurguluyor.
 
Ä°ddialara göre Türk metalurji üreticilerinin ÅŸikayeti üzerine Çin, Rusya, Ukrayna, Japonya, Fransa, Romanya ve Slovakya ürünleri için baÅŸlatılan damping soruÅŸturması sonunda, Rus ürünlerinde damping saptandı. Yani ürünlerin maliyetinin altında fiyatla satılmasıyla haksız rekabet oluÅŸtuÄŸunu belirledi. 
 
Damping marjları Rus üreticilerden MMK için yüzde 13,66, Severstal için yüzde 12,43, HLMK için yüzde 9,42 olarak saptandı. 
 
Bu durumun iç ve uluslararası hukuka aykırı durum yarattığına iÅŸarete edildi. 
 
Kommersant’ın görüştüğü uzmanlar, bu durumda Türkiye’nin Rus metalurji ürünlerine antidamping vergileri getirileceÄŸini tahmin ediyor.  
 
Rus uzmanlar bu adımın “Rusya yaptırımlarına cevap amaçlı, politik bir adım” olacağı görüşünde.
 
Geçen yıl metalurji ürünlerinde Türkiye’nin 1,17 milyar doları bulan toplam ithalatında Rus ÅŸirketlerinin payının yüzde 19,2 olduÄŸu belirtiliyor. (Türk Rus)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.