Sosyal Medya

Coğrafyamız

Azeri muhalifler siyasi reform istiyor

Bakü'de toplanan Azeri muhalifleri ekonomik krizi aşabilmek için birlik ve reform taleplerini dile getirdi



Azerbaycan'da siyasi muhalefet ülkedeki krizin aşılmasında siyasi reformlara öncelik verilmesini talep etti.

Muhalif politikacıların katılımıyla Bakü'de yapılan toplantıda Azerbaycan’daki ekonomik krizin sadece petrol fiyatlarının çöküşüne baÄŸlı olmadığı, bunun nedenlerin birinin ülkenin kötü yönetilmesi olduÄŸu, bundan dolayı ekonomik reformların yanında siyasi reformların da gündeme getirilmesi vurgulandı.

24 Ocakta Azerbaycan Demokrat Partisi (DPA) genel merkezinde düzenlenen "Ülke ekonomisinde kriz durumu ve ondan çıkış yolu" adlı toplantıya 12 muhalefet partilerinin ve bazı sivil kuruluşlarının yaklaşık 200 temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuÅŸmasını yapan Azerbaycan Halk Partisi BaÅŸkanı ve Azerbaycan eski BaÅŸbakanı Penah Hüseyn "Azerbaycan derin bir ekonomik kriz batağındadır. GeçtiÄŸimiz yıl ulusal para iki kez devalüasyona tabi tutuldu ve dolar karşısında iki kez deÄŸer kaybetti. Bu fiyatların yükselmesine, iÅŸ yerlerinin kapanmasına, iÅŸsizliÄŸe, insanlarımızın bankalardaki kredi borcunun artmasına neden oldu”, dedi.

MUHALİFLERE BİRLİK ÇAĞRISI

Hüseyn, bu " hükümetin beceriksiz politikalarının, yolsuzluk ve rüşvetin, ülke ekonomisinde tekellerin egemenliğinin bir sonucudur" dedi. Penah Hüseyn muhalefeti birlik olmaya, krize karşı önerileri hazırlamaya ve hükümetten ülkedeki sorunları çözmeyi talep etmeye davet etti.

Ulusal Kongresi Partisi'nin baÅŸkanı ve Azerbaycan eski BaÅŸsavcısı Ä°htiyar Åžirin’e göre, petrol fiyatlarındaki çöküş sonucunun trajik olmasında ülkenin hidrokarbonlar satışından elde ettiÄŸi gelirlerin yurtdışına götürülmesi önemli rol oynadı.

Demokrat Parti lideri Sardar Jalaloglu ise krizde petrol fiyatlarında düşüşün payı yüzde 10, kalan yüzde 90 ise ülkenin kötü yönetilmesi sonucu olduğunu savundu.

Sardar Jalaloglu, "Genel olarak, mevcut kriz sadece ekonomik deÄŸil, bir sistem krizdir. Bu ekonomik, sosyal ve yönetim krizidir. Bu krize neden olan hükümetin onu ortadan kaldırması mümkün deÄŸildir. Bugün tehlikede olan sadece hükümetin deÄŸil, ülkenin de kaderidir” dedi. Jalaloglu, bu durumdan çıkış yolunun temel hukuki, siyasi ve ekonomik reformları yapmakla mümkün olacağını söyledi.

Azeri muhalifler, ülkede iyi yönetimin oluşturulması için erklerin bağımsızlığının, yani yargı ve yasamanın yürütmeden özgür olması gerektiğinde hemfikir olduklarını bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.