Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da birlik hükümetine ret

İki parlamentoya bölünen Libya'da Tobruk Temsilciler Meclisi, geçen hafta kurulan ulusal mutabakat hükümetine güven oyu vermedi. Parlamentodaki 104 vekilden 89'u birlik hükümetine 'Hayır' dedi.



Uluslararası toplumun tanıdığı Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, geçen hafta kurulduÄŸu resmen açıklanan ulusal mutabakat hükümetinin güven oylamasında ret oyu verdi. Meclis'teki 104 vekilden 89'u birlik hükümetinin güvenoylamasında "hayır" yönünde oy verdi. 

Temsilciler Meclisi'nin, BaÅŸbakan  Fayiz Sirac'dan on gün içinde, kriz hükümeti çerçevesinde küçültülmüş yeni bir bakanlar kurulunun oluÅŸturulması, önerilen bakanlar ve bakanlıkların sayısının azaltılmasını istediÄŸi kaydedildi.

Fas'ın Suheyrat kentinde düzenlenen görüşmelerin ardından 19 Ocak'ta Libya'da 32 bakanın yer aldığı ulusal mutabakat hükümetinin kurulduğu duyurulmuştu.

Libya'da bölünmüşlük iki ordu ile başladı

Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında askeri bir yapı kalmamıştı. Sahada farklı siyasi yapılara hizmet eden birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkimdi. Mayıs ayında emekli General Hafter, Libya’daki Ä°slami referanslı milislere karşı Kerame (Haysiyet) adında bir operasyon baÅŸlattı. Saldırdığı milisler birleÅŸerek Fecr-i Libya (Libya’nın ÅŸafağı) adında karşıt bir operasyona baÅŸladı ve Libya’da iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.

Ä°ki parlamento

Haziran 2015'te düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamento, Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını aldı.

Süresini dolduran eski parlamento (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden, baÅŸkent  Bingazi yerine Tobruk kentinde göreve baÅŸlayan LTM’nin meÅŸruiyeti ile ilgili  Anayasa Mahkemesi'ne baÅŸvurdu. MGK, karar verilene kadar Trablus’ta görevini sürdüreceÄŸini açıkladı.

İki hükümet

MGK, Ömer Hasi’yi, LTM ise istifa eden Abdullah Sini’yi yeni hükümet oluÅŸturmakla görevlendirdi. Ve daha sonra oluÅŸturulan her iki hükümet görevlendirdiÄŸi parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus’ta biri de Tobruk’ta göreve baÅŸladı.

 

 
 

 

Kaynak: Reuters, AA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.