Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mistura: BM'ye göre IŞİD ve Nusra terörist

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye görüşmelerine ilişkin "Kimlerin terörist sayılıp sayılmayacağına ilişkin görüşmeler sürüyor. Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi'nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da şimdilik IŞİD ve Nusra gibi görünüyor." dedi.



BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura,  Cenevre'de yapılması planlanan Suriye görüşmelerinin akıbetiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.  De Mistura, "Davet edilecekler konusunda birçok farklı görüş var. Tartışmalar birçok baÅŸkentte yürütülüyor. Cenevre-2'de olanların tekrarlanmaması için bu kez davetliler konusunda çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. BaÅŸladığımızda doÄŸru adımla baÅŸlamak istiyoruz" dedi.  Suriye'de savaÅŸan gruplardan hangilerinin davet edileceÄŸi konusunda ise "Kimlerin terörist sayılıp sayılmayacağına iliÅŸkin görüşmeler sürüyor. Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi'nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da ÅŸimdilik IŞİD ve Nusra gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.

Görüşmeler özellikle PKK'nın suriye kolu PYD'nin görüşmelere hangi tarafta katılacağı üzerinde tıkanmış durumda. Türkiye, PYD'nin "terör örgütü" olduÄŸunu ve rejimle iÅŸbirliÄŸi içinde hareket ettiÄŸini, bu yüzden de muhalifler safında görüşmelere katılamayacağını savunuyor.

BM yetkilisi ayrıca, "YoÄŸun anlaÅŸmazlıklar üzerine bugün baÅŸlaması planlanan görüşmeler ertelendi. Davetiyeleri bugün göndermeye baÅŸlayacağım. Cenevre toplantısı 29 Ocak'ta  yapılacak."  açıklamasını yaptı. Görüşmelerin içeriÄŸi konusunda ise "Gündem geniÅŸ çaplı bir ateÅŸkes, IŞİD ile mücadele ve insani yardımlar olacak. 29 Ocak'ta baÅŸlayacak gündem 6 aylık bir siyasi süreci kapsayacak. Bu Cenevre 3 deÄŸil" bilgisini verdi. 

'Birinci Cenevre sonuç bildirisi hâlâ geçerli mi' sorusuna "Evet. Her ÅŸey Birinci Cenevre Bildirgesi'yle baÅŸladı. Hükümet-Yeni Anayasa-Seçimler..." yanıtını verdi. 

'Müzakarelerde 4 farklı çalışma grubu oluÅŸturulacağını açıklamıştınız bunlar ne olacak sorusunu ise de Mistura, "Viyana süreci baÅŸlamadan önce, mülteci krizi çıkmadan ve Rusya'nın müdahalesi baÅŸlamadan önce neler yapabileceÄŸimiz konusunda tartışmalar vardı. Åžu an üç farklı konuda çalışmamız söz konusu. Dolayısıyla artık çalışma grupları gündemde deÄŸil. Sadece Suriyeliler arasında görüşmeler söz konusu. Ancak her alanda özel, bilimsel çalışma grupları olabilir. Mesela ateÅŸkes için özel çalışma grubu olacak"ifadeleriyle yanıtladı. 

Cenevre Bildirisi:

30 Haziran 2012 tarihinde Cenevre-1 Konferansı'ndan sonra yayınlanan Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaÅŸa son verme hedefiyle siyasi bir geçiÅŸ sürecinin baÅŸlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızasıyla kurulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiÅŸ yönetimi kurulmasını, kuÅŸatma altındaki bölgelere insani yardım sokulmasını, tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyordu.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.