Sosyal Medya

Güncel

Bakanlık kağıt işçilerini işsiz bıraktı

Yasal düzenleme ile firmalar, sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık alması durumunda 140 bin TL ceza ödeyecek.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, işçilerden geri dönüştürülmek üzere kağıt alan firmalara tebligat ve denetim memurları yolladı. Yasal düzenleme ile firmalar, sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık alması durumunda 140 bin TL ceza ödeyecek. Bu düzenleme 500 binden fazla kağıt işçisinin işsiz kalması anlamına geliyor.

Türkiye’de halen bir iÅŸ kolu olarak görülmeyen kağıt işçiliÄŸi, birçok firmanın ve belediyelerin de dahil olduÄŸu geri dönüşüm sektörünün içerisinde önemli bir yer tutuyor. BaÅŸta büyük ÅŸehirler olmak üzere Türkiye’de yaklaşık 500 bin kağıt işçisi topladığı kağıtları atık toplama tesislerine satarak geçimini sürdürüyor.
Zete’nin haberine göre Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı dün sabah itibariyle baÅŸta Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir olmak üzere uygulamaya koyduÄŸu düzenleme ile birlikte firmaların sokaktaki toplayıcılardan atık almasını yasakladı.

ÇOK AZI FÄ°RMALARA İŞÇİ OLACAK 

Binlerce kağıt işçisini bir anda iÅŸsiz bırakan bu düzenlemeyi ZETE’ye deÄŸerlendiren Geri Dönüşüm İşçileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Dinçer MendillioÄŸlu, “İşçileri sisteme entegre etmek adı altında getirilen bu uygulama yalnızca az sayıda işçinin firmalarda çalıştırılması geri kalanının da bir anda iÅŸsiz kalması yani sektördeki atık toplama kapasitesinin düşürülmesi anlamına geliyor” dedi.

Firmaların tüm Türkiye’de 1 ayda topladığı kağıdı sokakta kağıt toplayan işçilerin  yalnızca Ankara’da 1 haftada topladığını belirten MendillioÄŸu, yasanın gerçekle uyuÅŸmadığını ve konunun ‘kapasiteyle’ alakalı olmadığı söyledi. 

MendillioÄŸlu, “Firmalar için mesele kâr meselesi, firma günlük topladığı atığı biraz olsun artırdığında daha fazla kâr edecek” diyor. 

Düzenlenen sistemin altyapısının olmadığına dikkat çeken MendillioÄŸlu, “Bu deÄŸiÅŸiklik sektördeki kağıt işçilerine karşı firmaların elini güçlendirmekten baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil. Ãœstelik bakanlık bu konuda bizimle görüşmek yerine iki tane firmanın verdiÄŸi bilgilerle harekete geçiyor” tespitini yaptı.

'SUÇU ARTIRIR'

Bakanlığın 2011 yılında çıkarmış olduÄŸu Atık Kontrolü Yönetim Planı’na göre lisanslı firmaların kağıt işçilerinden atık alması yasaklanmıştı. Ancak kağıt işçilerinin geri dönüşüm sektöründeki iÅŸlevi oldukça büyük olduÄŸundan lisanslı firmaların topladıkları atık kağıttan çok daha fazlasını toplayabilen işçilere yönelik böyle bir kısıtlama uygulanmamaktaydı. Bakanlığın yeni düzenlemesinden geri dönmesi gerektiÄŸini belirten Dönüşüm İşçileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Dinçer MendillioÄŸlu, “Sokaktan geçinen işçinin elinden iÅŸinin alınması sokaktaki suç oranını artırır” diyor. 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.