Sosyal Medya

Dünya

Rusya gerilemede tarihi rekor kırdı!

Rusya, ekonomide felaket senaryolarını tartışıyor. Öyle ki Putin, Merkez Bankası Başkanı'nı Davos'a bile göndermedi.



Ãœnlü Stratejist Tim Ash'ten de ilginç örnek geldi: "Rusya’nın GSYÄ°H’si 700-800 milyar $'a düşebilir. Oysa Türkiye’nin 3 katıydı." 

Rusya ekonomisinde bir süredir çalan 'tehlike çanları' gittikçe ÅŸiddetleniyor. Petroldeki düşüşün Rusya'ya etkisi etkisi, ülkede uygulanan ekonomik yaptırımlar ve diÄŸer sorunları geride bırakmaya baÅŸladı. Ruble, en son dolar karşısında 80.156 seviyesine gerileyerek, tarihi rekor kırdı. Bu geliÅŸmelerle ülkede 'acil durum' ilan edilirken Davos'a gitmesi beklenen Merkez Bankası BaÅŸkanı Elvira Nabiullina da, son anda Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in çaÄŸrısı ve deyimiyle 'evde kaldı.' 

DAVOS'A GÄ°TMEYÄ°N: Ä°Åž VAR!

BBC'nin analiz haberine göre, Putin önceki gün iÅŸ dünyası temsilcileriyle bir araya geldiÄŸi forumda, ekonomi yönetiminin tüm ağır toplarının hazır olduÄŸunu görünce ÅŸu espriyi yaptı: "Herkes burada. Kimin Davos’a kayak yapmaya gittiÄŸini anlamadım! Eskiden giderlerdi. Åžimdi gitmemiÅŸler. Anlaşılan bilete paraları yetmemiÅŸ, tasarruf etmiÅŸler. Ä°yi etmiÅŸler, evde kalıp çalışmak lazım." PerÅŸembe günü Davos Ekonomik Forumu’na, Rusya adına Merkez Bankası BaÅŸkanı Elvira Nabiullina gidecekti. Ancak Rus Rublesi'nin 'kara gün' yaÅŸaması ve bir günde yüzde 5 deÄŸer kaybetmesi tüm hesapları deÄŸiÅŸtirdi. Merkez Bankası, kurdaki sert dalgalanmaya karşı önlem alması için acil toplantıya çağırdı.

PETROL BAÅžINI YAKIYOR

2016 bütçesini ham petrol fiyatında ortalama 50 dolar hesabıyla yapan Rusya, Brent petrolünün varil fiyatının 27 dolara kadar inmesiyle zor günler yaşıyor. Rusya’nın bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 45’i petrol ihracatından geliyor. Ä°ran petrolünün yeniden dünya piyasalarına çıkarak zaten fazla olan arzı artırması, Çin'deki yavaÅŸlamanın etkisiyle petrole talebin düşme beklentisi, ABD’nin ihraç yasağını kaldırarak arzı ateÅŸlemesi ve Arap ülkelerinin üretimi kısmaya yanaÅŸmaması, aksine pazar payını kaybetmemek için fiyat kırmaları Rusya için krizi daha da derinleÅŸtiriyor.

Borcu boyunu aştı

Haziran 2014’te 502 milyar dolar olan Rusya’nın toplam dış borcu ÅŸu anda 515,3 dolar. Bunun çoÄŸu devlete ait ÅŸirketlere ait. Devletin doÄŸrudan kendi borcu ise 29 milyar dolar. Buna karşılık Rusya Merkez Bankası’nın altın ve döviz rezervleri 368,3 milyar dolar. Aralık 2014’te kriz derinleÅŸmeye baÅŸladığında rezervler 400 milyar dolardı. Bu ÅŸartlarda Rusya, kaçınılmaz olan bütçe açığını azaltmak için giderleri yüzde 10 azaltma kararı aldı. 

1998 krizi mi geliyor?

Öte yandan petrolle birlikte rublede yaÅŸanan sert düşüşün durmaması durumunda Rusya’yı 1998’deki ekonomik krizin benzerinin beklediÄŸi endiÅŸesi tartışılmaya baÅŸlandı. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, "Bütçe harcamalarını hemen yüzde 10 kısmazsak, ülkede 1998’dekine benzer zararlar görebiliriz" uyarısı yaptı.

Türkiye'nin 3 katıydı...

Londra'daki Nomura Yatırım Bankası GeliÅŸen Ãœlkeler Stratejisti Tim Ash, ÅŸu anda dolar için ruble karşısında üç haneli kurun bile tahminlerin ötesinde olmadığını vurguluyor. Ash, "Düşünün, eÄŸer dolar 100 ruble olursa, Rusya’nın dolar cinsinden GSYÄ°H’si 700-800 milyar dolara düşer. Neredeyse Türkiye ekonomisi kadar olur. Oysa sadece üç yıl önce Rusya ekonomisi Türkiye’ninkinin üç katıydı" açıklamasıyla krizin ÅŸiddetine dikkat çekti.  

Halk endişeli: En kötüsünü görmedik

Tüm bu felaket tablosuna raÄŸmen bu ay ortasında yapılan FOM kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketinin anketi, halkın Putin’e güveninin hâlâ yüzde 76 gibi yüksek bir seviyede olduÄŸunu gösterdi. Ancak Rusya Kamuoyu AraÅŸtırmaları Merkezi VTsÄ°OM’un son anketine göre, Rusya vatandaÅŸlarının yüzde 52’si ülke ekonomisinin henüz 'en kötü zamanlarını' yaÅŸamadığı görüşünde.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.