Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti'nden açıklama

Tacikistan'da gözaltına alınan ve bugün Türkiye'ye dönen avukatların yaşadıkları ile ilgili olarak Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti'nden bir açıklama geldi.



Müslüman Tacik halkının üzerindeki baskıcı yönetimin hukuksuzluklarını tespit etmek, haksızca tutuklananların aileleriyle görüşmek ve bu hukuksuzlukları dünya kamuoyuna iletmek üzere Rusya'daki avukatlarla görüşerek, 21 Ocak 2016 Perşembe günü Türkiye'den bir grup avukat arkadaşla Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye gittik.

Heyetimizin gidiş amacı ve kapsamı, henüz yola çıkmadan önce Türkiye Duşanbe Büyükelçiliğine de yazılı olarak bildirilmiştir.

2015'te Tacikistan İslami Kalkınma Partisi (TİKP)'nin kapatılmasıyla Müslümanlar üzerindeki baskıları daha da artıran Tacik yönetimi, Zarife RAHMANOV isimli avukat meslektaşımızı da tutuklamıştır.

Rus ve Türkiyeli hukukçulardan oluÅŸan heyetimiz PerÅŸembe günü bazı tutuklu yakınlarıyla görüştü. Heyetimizn orada olduÄŸu sürede bile Cemsed Yarov isimli avukat, hatta kız kardeÅŸi, Tacikistan istihbaratı ve polisi tarafından aynı gün gözaltına alındı ve tutuklandı. Tacikistan Savcılığına ve DışiÅŸleri Bakanlığı'na gözaltındaki kiÅŸilerle görüşme taleplerimiz de kabul edilmemiÅŸtir. Tacikistan'da yaptığımız görüşmeler üzerine oluÅŸturacağımız “Hak Ä°hlalleri Gözlem Raporu”muzu heyetimizdeki avukatlarla birlikte ayrıntılı olarak yazıp, birkaç gün içinde dünya kamuoyuyla paylaÅŸacağız.

Rusya'dan heyete katılan avukat ise, Moskova'ya dönmek üzere Duşanbe havaalanında pasaportu elinden alınarak gözaltına alınmaya çalışılmıştır. Cuma günü (dün) Türkiye saati ile 17:30 sularında kaldığımız otele gelen Tacikistan istihbaratı, cep telefonlarımıza ve pasaportlarımıza cebren el koyarak bizleri zorla araçlara bindirmişler, tercümanımızı da darp etmişlerdir. Götürüldüğümüz mekânda saatlerce gözlem altında tutulduk ve yakınlarımıza haber vermemize dahi müsaade edilmedi.

Bu gözaltı süresince, Türkiye ve dünya kamuoyundaki vicdanlı insanların ve Türkiye devleti yetkililerinin desteğini, Tacikistan istihbaratçılarının bizlere karşı olan tutumlarındaki olumlu değişimden birebir hissettik. Katkı sunan, destekleyen başta Sayın Cumhurbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na, Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na, Tacikistan Büyükelçiliği çalışanlarına, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, Türkiye halkına, medya kuruluşlarına, Türkiye ve dünyadaki insan hakları örgütlerine ve savunucularına, tüm kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliriz.

Tacikistan'daki mazlum Müslümanların en kısa sürede zulümden kurtulmaları için çabalarımız devam edecektir.

23.01.2016

Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti

Av. Gülden SÖNMEZ

Av. Emine YILDIRIM

Av. Cihat GÖKDEMİR

Av. Ömer Faruk YILDIRIM

Av. Cavit TATLI

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.