Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Rusya Cenevre'ye PYD'nin katılmasını istiyor' iddiası

Rusya'nın Cenevre'ye PYD lideri Salih Müslim'in de katılmasını istediği belirtiliyor



İsviçre'nin Cenevre kentinde 25 Ocak'ta yapılması planlanan Suriye'de geçiş sürecinin ele alınacağı toplantı ertelenirken Rusya'nın zirveye PYD'nin de katılmasını istediği kaydedildi.

diken.com'tr'den Tunca Öğreten'e konuÅŸan  PYD yetkilisi Ä°dris Nassan, Rusya’nın Cenevre görüşmelerine PYD lideri Salih Müslim’in de katılmasını istediÄŸini aktardı.

Nassan, “Cenevre 25 Ocak’ta baÅŸlayacaktı ancak ABD ve Rusya katılımcı konusunda anlaÅŸamayınca, görüşmeler ertelendi. Görüşmelerin kimlerin katılacağı netleÅŸirse 28 veya 29 Ocak’ta Cenevre’de buluÅŸma gerçekleÅŸecek” dedi.

Nassan, Rusya’nın davetliler listesinde öncülüğünü PYD’ye baÄŸlı YPG’nin oluÅŸturduÄŸu Demokratik Suriye Güçleri’nin sivil uzantısı Demokratik Suriye Kongresi ile Ã¶nde gelen muhaliflerden Heysem Menna’nın da bulunduÄŸunu söyledi.

Ancak Rus kaynaklar Suriyeli muhalefet heyetinde Kürt güçlerin temsil edilip edilmeyeceÄŸinin hâlâ belirsiz olduÄŸunu belirtti.

'RUSYA ISRAR EDÄ°YOR'

Sputnik’in haberine göre PYD Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobane, ise konuya iliÅŸkin ÅŸu açıklamayı yaptı:

“Biz PYD olarak Suriye sorununun demokratik barışçıl bir ÅŸekilde çözülmesini istiyoruz. Cenevre görüşmelerine kimlerin daha katılacağı belli deÄŸil. Åžimdiye kadar kimseye herhangi bir davetiye gönderilmedi. Cenevre görüşmeleri için PYD olarak Rusya ve ABD ile çeÅŸitli görüşmeler gerçekleÅŸtirdik. BM Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile de bir görüşme gerçekleÅŸtirdik. Gerçek bir çözüm için Suriyeliler bu görüşmeye davet edilmeli. Terörist gruplar bu toplantıda yer almamalı. Ahrar’uÅŸ Åžam ve benzeri örgütler bu toplantıya dahil edilmek isteniyor, biz bunu doÄŸru bulmuyoruz. Suriye koalisyonu ve Demokratik Suriye Kongresi bu görüşmelere katılmalı ve bu iki yer bir çözüm getirebilir. Suriye stratejik bir yerdir. Suriye’de hesaplar iyi yapılmazsa kaybedilmeye mahkumdur.

Rusya, Suriye’nin kontrolünden çıkmasını istemiyor. Biz Rusya ve ABD dahil birçok görüşme yapıyoruz. Rusya bizim Cenevre görüşmesine katılmamızı istiyor. Demokratik bir Suriye için anlaÅŸmak istiyoruz. Rusya Cenevre görüşmesi için PYD ile görüştü. Rusya bizim Cenevre’ye katılmamız konusunda ısrar ediyor. Ama Sünni bloku dediÄŸimiz Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar bizim Cenevre görüşmesine katılmamıza engel olmak istiyor.”

DAVUTOĞLU: PYD BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE KATILAMAZ

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Suriye’de barış saÄŸlanması için planlanan müzakereleri Rusya’nın zayıflatmaya çalıştığını ve ‘terörist örgütler’in müzakerelere katılmaması gerektiÄŸini söylemiÅŸti. PYD’yi ‘terör örgütü‘ olarak tanımlayan DavutoÄŸlu, “PYD barış görüşmelerine katılamaz. Her ÅŸeye raÄŸmen masada yer almak istiyorlarsa rejimin yanına otursunlar” mesajını göndermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.