Sosyal Medya

Güncel

Maaş alamayan Peşmerge 'Alman silahları'nı satıyor

Almanbasını, Kuzey Irak'ta hükümetin maaşlarını ödeyemediği için, peşmergelerin Almanya'dan giden silahları sattıklarını iddia ediyor



Almanya'nın IŞİD'e karşı mücadele etmeleri için Kuzey Irak'a gönderdiği silahların peşmergeler tarafından satıldığı öne sürüldü. Alman birinci televizyon kanalı ARD'ye bağlı NDR ve WDR muhabirlerinin Erbil ve Süleymaniye şehirlerindeki silah pazararında, Federal Ordu malı olduğunu gösteren 'Bw' damgalı, Alman G3 makinalı tüfeklerini ve P1 model tabancaları gördüklerini iddia ettiler.

Alman muhabirlere bilgi veren bir kişi, peşmergelerin parasızlıktan dolayı silahlarını sattıklarını söyledi. Şimdi kendisi Berlin'de bir mülteci olan bu kişi, Almanya'ya gelmek için yol parasını Alman silahını satarak elde etmiş.

Almanya 2014'te Kuzey Irak'taki peşmergelere silah göndermeye başlamış, ayrıca askeri eğitim vermeleri için Federal Ordudan uzman askerler de göndermişti. Şu sıralarda Almanya'nın yine bölgeye silah ve mühimmat göndermesi bekleniyor.

Alman G3 model makinalı tüfeklerin Kuzey Irak'taki silah pazarında 1450 Dolardan 1850 Dolara kadar alıcı bulduğu, Süleymaniye'deki bir silah dükkanında, orijinal paketi içindeki bir P1 model tabanca için ise 1200 Dolar taleb edildiği kaydedildi.

Kuzey Irak'taki Kürt hükümeti, savaştan kaçan peşmergeler olduğunu kabul ediyor. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, NDR ve WDR'e verdiği demeçte, kaçan peşmergeleri kınamadığını, hükümetin, peşmergeler dahil kamu hizmetinde çalışanların maaşlarını düzenli olarak ödeyemediğini söyledi.

Alman Savunma Bakanlığının konuyla ilgili soruya verdiği cevapta, Irak Kürdistan'ı ile yapılan anlaşmaya göre Kürt hükümetinin silahları doğru bir şekilde kullanma zorunluluğu bulunduğu, milletler hukukuna ters davranmamak için söz verdiği ve sorumluluğun Kürt hükümetine ait olduğu belirtildi. Bakanlık, silahları tek tek Alman hükümetinin takip etmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.