Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'yeni anayasa buluşmaları'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa konusunda geniş katılımlı ilk toplantısını 28 Ocak 'ta Ankara'da gerçekleştiriyor



Yeni Anayasa ve BaÅŸkanlık bu defa sadece TBMM’de deÄŸil, halkla birebir konuÅŸulacak. STK’lar, akademisyenler, ve hemÅŸehri dernekleri de sürece dahil edilecek.

Star’da yer alan habere göre yeni anayasa tartışmaları, Meclis’te oluÅŸturulacak Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu çerçevesinde devam ederken, diÄŸer yandan da yeni anayasanın tüm toplum kesimlerini kapsayacak ÅŸekilde halka anlatılması için kapsamlı bir program uygulanacak. TOBB, TESK, TÄ°SK, memur ve işçi sendikaları baÅŸta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluÅŸlarıyla ortak buluÅŸmalar gerçekleÅŸtirilecek. Toplumu yönlendirmede öncü görev alan hemÅŸeri dernekleri, sürece dahil edilirken, üniversitelerin hukuk fakülteleri kanalıyla da akademik camia hareketlendirilecek.

Halka yayılacak Anayasa maratonunda bir yandan anayasa uzmanı isimlerin arama konferansları sürerken, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da öncü rol alacak. ErdoÄŸan, halkla Anayasa buluÅŸmaları gerçekleÅŸtirecek. ErdoÄŸan’ın ilk buluÅŸması, 200 sivil toplum kuruluÅŸunun katılımıyla 28 Ocak’ta Ankara’da yapılacak.

"ÃœNÄ°TER DEVLET"

CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı Åžeref Malkoç, yeni anayasanın toplumun ihtiyacını karşılaması, hak ve özgürlüklerin alanını geliÅŸtirmesi ve siyasi istikrarı saÄŸlaması gerektiÄŸine dikkat çekti. Türkiye’yi kriz bataklığına sürükleyen parlamenter sistemden kurtulmanın yolunun sistem deÄŸiÅŸikliÄŸine gitmek olduÄŸunu vurgulayan Malkoç, “Devlet biçimleri ile hükümet sistemleri bilerek, kasıtlı olarak karıştırılıyor. Ya üniter ya federatif devlet olursun. Ancak hükümet sistemi olarak parlamenter olabilirsin, baÅŸkanlık veya yarı baÅŸkanlık olabilirsin. Devlet biçimi olarak bizim önerdiÄŸimiz modelde üniter devlet yapısı olacak, federalizm deÄŸil” ifadesini kullandı.

BaÅŸkanlıkla ilgili “Amerika mı, yoksa Meksika modeli mi olsun” tartışmalarını hatırlatan Malkoç, şöyle devam etti:

“Amerika veya Meksika dediÄŸiniz ülkeler daha devlet olalı 200 yıl oldu. Ama bizim 16 devletimiz var tarihte. Bunlardan sadece Osmanlı’nın çöküşü 200 yıl sürmesi, Amerika’nın kuruluÅŸundan fazla. Biz, Selçuklu, Osmanlı tecrübelerinden faydalanacağız, dünyadaki geliÅŸmelerden yararlanacağız, bilimden ve tecrübeden istifadeyle Türkiye modeli baÅŸkanlığı inÅŸa edeceÄŸiz.” Darbe ürünü olan 82 Anayasası’nın kalmasını isteyenlerin yok denecek kadar az olduÄŸuna dikkati çeken Malkoç, anayasanın deÄŸiÅŸmesini isteyenlerin oranının ise yüzde 95’leri bulduÄŸunu vurguladı. Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama deÄŸiÅŸirken hangi hükümet sistemi olsun, parlamenter mi kalsın, yoksa baÅŸkanlık sistemi mi gelsin noktasında biraz tereddüt var. BaÅŸkanlık sistemiyle ilgili milliyetçi-muhafazakar kesimde, ‘Acaba federalizm olur da bölünme mi olur?’ kuÅŸkusu var. Sol-liberal kesimde de ‘Diktatörlük mü gelir?’ sorusu geliyor. Parlamenter sistem ile Türkiye’nin nasıl siyasi bataklığa döndüğünü hep beraber gördük. Darbeler, darbe teÅŸebbüsleri, vesayet kurumları. Bunlar anlatıldığında görülecektir ki Türkiye’nin bu yapıdan kurtulması lazım.”

“ÃœLKE GÜÇLENÄ°R”

“Türkiye, baÅŸkanlık sistemi gelirse federalizm olur, bölünür mü? Hayır aksine daha güçlü olur” diyen Malkoç, Türkiye’nin gücünün artmasının, demokrasinin kuvvetlenmesine ve siyasi istikrara baÄŸlı olduÄŸunu vurguladı. Siyasi istikrarın ise ekonominin kuvvetlenmesi anlamına geldiÄŸini dile getiren Malkoç, “Savunma sanayini güçlendirmiÅŸ, ekonomisini kuvvetlendirmiÅŸ bir Türkiye’de bölünme söz konusu olamaz. BütünleÅŸme söz konusu olur. Bu da ancak baÅŸkanlık sistemi ile olur” dedi.

Malkoç, ‘Diktatörlük gelir mi?’ diye çok lüzumsuz yaygaralar kopartıldığına da dikkati çekerek, “Mevlanaların, Yunus Emrelerin coÄŸrafyasında bugüne kadar hiç diktatör çıkmamıştır. Çok kudretli yöneticiler olmuÅŸtur ama diktatör çıkmamıştır. Bizim kültürümüz, milletimizin genleri diktatörlüğe müsait deÄŸildir” ifadesini kullandı. Türkiye’nin vesayet kurumlarından arınacağını kaydeden Malkoç, “MGK olacak ama anayasal kurum olmayacak. ‘Ben, Anayasa’dan gücümü alıp, milyonlarca insanın oy verdiÄŸi BaÅŸbakanı hizaya getiririm’ diyemeyecek. Türkiye bu yüklerinden kurtulacak, bu vesayet kurumlarından kurtulacak. Milli iradenin Anayasa’ya tam yansıması olacak” diye konuÅŸtu.

Malkoç, “CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yeni anayasa konusunda geniÅŸ katılımlı ilk toplantısını 28 Ocak PerÅŸembe günü ATO’da yapacak. Memur Sen’in öncülüğünde bu toplantıya 200’ün üzerinde STK katılacak. Bu toplantılar ilerleyen günlerde Ä°stanbul ve çeÅŸitli illerde devam edecek. CumhurbaÅŸkanı’nın, hepsine katılması mümkün deÄŸil, ama Ä°stanbul, Ankara gibi belli baÅŸlı yerlerdekine katılacak. Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu bir taraftan çalışacak, bir taraftan da yeni anayasa konusunda hassas olan insanlar, 81 ilde Türkiye’nin niçin yeni bir anayasa yapması gerektiÄŸini ve baÅŸkanlık sistemini anlatacak. Toplumun her kesimi, siyasi partiler, sivil toplum kuruluÅŸları bu konuda bilgilendirilecek” dedi.

YOL HARÄ°TASI

Anayasa için yol haritasını anlatan Malkoç, şöyle devam etti: “TOBB, TESK, TÄ°SK, Memur-Sen gibi memur ve işçi sendikaları üzerinden toplum konuyla ilgili bilinçlendirilecek. Bunun yanında Türkiye’de çok etkin hemÅŸeri dernekleri gibi toplumun her kesimini buna katmak için bir program çalışması yapıyoruz. DiÄŸer çalışma alanı ise üniversiteler. Özellikle hukuk fakülteleri aracılığıyla bütün üniversiteleri, akademik olarak yeni anayasa tartışmalarına dahil etmek istiyoruz. BaÅŸta Ä°stanbul Hukuk olmak üzere ÅŸu ana kadar 10 hukuk fakültesiyle temastayız.”

SEÇİM MODELİ

Seçim modeli konusunda da çok ısrarcı olmamak gerektiÄŸini söyleyen Malkoç, ÅŸunları kaydetti: “Sivil toplum kuruluÅŸları bu alanları mutlaka çalışmalı. Akademisyenler, üniversitedekiler bu konulara kafa yormalı ki doÄŸrusunu bulalım. Dar bölge, daraltılmış, nisbi temsil, bunları iyi tartışmamız gerekir ki doÄŸrusunu hep beraber bulalım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.