Sosyal Medya

Güncel

Galatasaray Ãœniversitesi'nde bekleyiÅŸ sonunda bitiyor

Galatasaray Üniversitesi’nin 142 yıllık tarihi binası yanalı üç yıl oldu. Projenin mimarı ile İstanbul 3 No'lu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu arasındaki görüş farklılıkları ve mimarın istifası yüzünden restorasyon bir türlü başlayamadı. Tıkanan süreç, revize edilen projenin kurul tarafından onaylanmasıyla sona eriyor.



Galatasaray Ãœniversitesi’nin Ortaköy’deki 142 yıllık tarihi binasında üç yıl önce bugün yangın çıktı. Feriye Sarayları olarak da bilinen ve ÇıraÄŸan Sarayı’nın müştemilâtı olan tarihi bina kullanılmaz hale geldi. Aradan geçen sürede restorasyon projesi hakkındaki görüş ayrılıkları yüzünden bir türlü baÅŸlayamadı. 

Birinci derece kültür varlığı statüsündeki binanın tâdilâtına baÅŸlanması için 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onaylı proje çıkması gerekiyordu. Binanın restorasyonu yangının birkaç ay ardından Galatasaray EÄŸitim Vakfı’na devredildi.  Vakıf restorasyon için mimar Sinan Genim ile anlaÅŸtı. Hatta restorasyon projesi için bağış gecesi yapıldı. 4.5 Milyon TL’lik bağış toplandı. Galatasaray EÄŸitim Vakfı tarafından yapılan 10 Milyon TL’lik bağış ile birlikte toplam bütçe 14.5 Milyon TL’ye  ulaÅŸtı.

Beton ısrarı iddası 

Mart 2014’te restorasyon projesi Mimar Genim tarafından hazırlandı ve 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunuldu. Kurul projeyi onaylamadı. Genim ile kurul arasında görüş ayrılıkları vardı. 

Hatta Feriye Koruma Platformu, imza kampanyası baÅŸlatarak 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aksi kararına karşın projede Mimar Genim’in betonarme ısrarı yüzünden adım atılmadığını iddia etmiÅŸti. Genim Haziran 2015’te istifa etti. Ancak yerine baÅŸka bir mimarla anlaşılmadı. Zaman geçiyor tarihi bina hala restore edilmeyi bekliyordu. Belirsizlik devam ediyordu.

Rektör: Tıkanan süreç çözümlendi

Galatasaray Ãœniversitesi Rektörü Prof.Dr. ErtuÄŸrul Karsak  görüş ayrılıkları yüzünden tıkanan sürecin çözümlendiÄŸini belirterek son durum ile ilgili Al Jazeera Türk'e ÅŸu bilgileri verdi:

"Nisan 2015’te göreve baÅŸladım. Kurulun onaylamadığı projeden sonra bir revize projesi hazırlandı. 13 Mayıs 2015’te teslim edildi kurula. Ancak proje müellifi mimar 10 Haziran 2015’te istifa etmesiyle birlikte yine bir belirsiz dönem baÅŸladı. Neyse daha sonra istifasını geri aldı. 14 Ocak 2016’da 13 Mayıs 2015 te teslim edilen revize proje onaylandı. Bundan sonra ruhsat alınıp restorasyon projesi baÅŸlayacak. Bize, inÅŸaat baÅŸladıktan sonra 18 ay içinde tamamlanabileceÄŸi söylendi."

Üniversite kendi bütçesiyle çatı örtüsü yaptırdı

Mimar Genim’in projesinin betonarme olması nedeniyle kurulun onaylanmadığı iddialarına ise Karsak şöyle yanıt verdi:

"Artık bunlar geride kaldı. Detaylarına girmek istemiyorum. Önümüze bakmamız gerekiyor. Beton kullanmadan, günümüzde restore olması mümkün deÄŸil. Bodrum katından ve çatıdan kaynaklanan görüş ayrılıkları vardı. Biz beklerken daha fazla hasar görmemesi için üniversitenin bütçesinden 1 milyon 100 bin TL kullanılarak üç yıldır açık duran binaya geçici çatı örtüsü yaptırdık.  Yangın geçiren binamızda akademik ve idari personelin çalışma ofisleri vardı. Yangından sonra bu ofisler yolun diÄŸer tarafındaki binalara nakledildi. Orada da daha sınırlı koÅŸullarda çalışmak durumunda kaldılar. Bu bizim için mutlaka bir olumsuzluk yaratmıştır. "

Uzlaşıldı ama mimara göre karmaşık oldu

Kurulun talepleri doğrultusunda projesini revize eden Sinan Genim ise onaylanan projenin çok da içine sinmediğini söylüyor:

"Kurul bazı taşıyıcı sistemlerle ilgili düzeltmeler yaptı. Bir kısmı beton bir kısmı çelik olacak. Uymak mecburiyetinde olduğumuz imar yönetmelikleri çerçevesinde bir proje. Mekanlar yine aynı. Taşıyıcı sistemlere itirazları vardı. Bir kısmı düzeltildi, bir kısmı kabul edildi. İçime sinmedi. Karmaşık bir şey oldu. Bir bütün halinde olması başka bir şey, orasında çelik burasında beton, burasında ahşapla karmaşık bir şey çıktı ortaya. Gelecekte kullanıcı açısından bazı problemler çıkacak ortaya. Sıvalarda çatlaklar çıkacak yapının bütünlüğü bozuldu."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.