Sosyal Medya

Güncel

Suriye barış görüşmeleri ertelendi

Suriyeli muhaliflerin iki gün önce Riyad’da oluşturdukları Müzakere Heyeti Başkanı Esat Zubi, Cenevre’de 25 Ocak’ta düzenlenmesi beklenen Suriye görüşmelerinin ayın 29’una ertelendiğini açıkladı.



Al Jazeera ve AFP'de yer alan habere göre: Suriyeli muhaliflerin iki gün önce Riyad'da oluÅŸturdukları Müzakere Heyeti BaÅŸkanı Esat Zubi, Cenevre'de 25 Ocak'ta düzenlenmesi beklenen Suriye görüşmelerinin ayın 29'una ertelendiÄŸini açıkladı.

Al Jazeera Arapça kanalında katıldığı bir programda konuşan Esat Zubi, Cenevre görüşmelerinin 29 Ocak'a ertelendiğini söyledi. Zubi, Rusya'yı da görüşmelerin iptal edilmesi için engel koymaya çalışmakla suçladı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Sözcüsü Jessy Chahine de, müzakere tarihinin birkaç gün ertelenebileceÄŸini söyledi.

Moskova ise muhaliflerin müzakere heyetine yönelik eleştirilerini yineledi. Reuters'e konuşan bir Rus diplomat, muhaliflerin müzakere heyetini revize etmeye kabul etmediği ya da müzakereleri boykot ettiği takdirde Moskova'nın alternatif bir muhalif heyeti destekleyeceğini söyledi.

Rus diplomat Moskova'nın muhaliflerin müzakere heyetini genişletmek ya da alternatif bir muhalif heyet oluşturmak istediğini ifade etti.

ABD ise muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu müzakere heyetinden memnun. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Riyad'da oluÅŸturulan Suriye muhalefetini ‘meÅŸru, çok geniÅŸ ve herkesi temsil eden' bir grup olarak niteledi. Toner, Cenevre'de temsilcilerini seçen Yüksek Müzakere Konseyi'nin kararına saygı duyulması gerektiÄŸini de ifade etti.

Ceyşul İslam'dan Muhammed Alluş Başmüzakereci

8-10 Aralık'ta Riyad'da Yüksek Müzakere konseyi oluşturan Suriyeli muhalifler, Çarşamba günü de rejimle masada müzakereleri yürütecek heyeti belirledi. Heyetin başkanlığına muhalif Tuğgeneral Esat Zubi seçilirken, yardımcılığına George Sabra atandı. Rejimin ve Rusya'nın 'terörist grup' olarak nitelendirdiği Ceyşul İslam'ın siyasi bürosundan Muhammed Alluş da heyette başmüzakereci olarak seçildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.